100 g Speck, geräuchert
etwas Zwiebelschmalz + Öl
1 Zwiebel
1 Knoblauchzehe, gepresst
1 El Tomatenmark
1 El (ungarisches) Paprikapulver
2 Möhren
1 kleines Stückchen Sellerieknolle
1 rote Paprika
2-3 Kartoffeln
100 ml passierte Tomaten
Fleisch- oder Gemüsebrühe
1 Lorbeer
viel frisch gem. Pfeffer
eine große handvoll grüne Bohnen (tiefkühl)
200 g weisse Bohnen (Dose)
Zubereitung:
Öl + Schmalz erhitzen, von den Speckstücken das Fett auslassen. 1 kleingeschnittene Zwiebel zusammen mit gepresstem Knoblauch bei mittlerer Hitze anschwitzen. Dann Tomatenmark und Paprika dazurühren und kurz mitrösten. Mit den passierten Tomaten und etwas Brühe aufgießen. Das Gemüse würfeln und mit den Gewürzen zur Suppe dazugeben. Soviel Brühe dazugießen, dass alles bedeckt ist und ca. 20 Minuten köcheln lassen. Zum Schluss Lorbeer rausnehmen, die Suppe abkühlen lassen, und bis zum nächsten Tag kühlstellen. Am besten zusammen mit einem Käsebrot genießen!
Szerb fehérbableves, ahogy mi szeretjük
Egy igazi téli estékre való sürü leves fehér babból, zöld paszulyból, paprikából és krumpliból. Èrdemes másnapig állni hagyni, mert sokkal finomabb lesz töle.A levest csak "úgy érzés szerint" készítettem, ezért nincsenek 100 %-os kiindulási adagok megadva.
Hozzávalók:
100 gr. füstölt szalonna
kevés olaj + zsír
1 hagyma
1 fokhagyma
1 ek paprika
1 ek sürítetett paradicsom
2 répa
kisebb darab zeller
1 piros paprika
2-3 krumpli
1 dl paradicsomlé
zöldséglé
1 babérlevél
sok-sok frissen örölt fekete bors
jó nagy maréknyi fagyasztott zöldpaszuly
fél doboznyi fehér bab (nálam ca. 200 gr.)
Elkészítés:
Az olajat a zsírral együtt felmelegítjük, és a finomra vágott hagymát a préselt fokhagymával együtt megfonnyasztjuk rajta. A paprikát és a sürített paradicsomot is hozzákeverve pár percig tovább .
Felöntjük zöldséglével és a paradicsomlével. A felkockázott zöldség is mehet hozzá, és még annyi levet hozzáöntünk, hogy mindent befedjen. Babérral és jó sok frissen örölt borssal füszerrezzük. A fagyasztott paszulyt 10 perc elteltével adjuk hozzá és fedö alatt puhára fözzük a zöldséget. A végén a babért eltávolítjuk, hagyjuk a levest kihülni, és másnapig hütöbe tesszük. Nekünk barna kenyérrel ízlett a legjobban! :-)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen