Zutaten:
6 Eier, getrennt
300 g Zucker
450 g gekochte Kartoffeln, (geht auch vom Vortag)
225 g Grieß
1 Pckg. Backpulver
2 Pck. Vanillezucker
eine gute Prise Zimt
150 g gemahlene Mandeln
handvoll gehackte Mandeln
2-3 El Amaretto (oder ein paar Tropfen Bittermandelaroma)
Schokolade für den Guss
Zubereitung:
Die Eier mit dem Zucker schaumig schlagen. Die kalten Kartoffeln entweder durch eine Presse drücken, oder fein reiben und zu der Eiermasse geben.Grieß mit den restlichen Zutaten vermengen und ebenfalls mit der Masse vermengen. Zuletzt noch die Eiweiße mit einer Prise Salz steif schlagen und vorsichtig unter den Teig heben. In eine mit Backpapier ausgelegte Kastenform gießen und bei 180 °C ca. 50 Minuten backen. Anschließend abkühlen lassen und mit Schokolade überziehen.
PS: Ob es Pellkartoffeln sind, oder ohne Schale gekochte Kartoffeln (aber dann bitte ohne Salz), ist egal.
Ich habe nur die Hälfte der Teigmenge gebacken, in einer Kastenform.
Mandulás süti - maradék fött krumpliból
A napokban a neten egy sütireceptet kerestem, ami pár nap eltelte után is finom. Akkor bukkantam rá erre a sütire, ami azonnal megtetszett. Egyrészt, mert maradék fött krumpli minden háztartásban gyakran elöfordul, és ez a süti kiváló alkalom már valami mást a maradékböl készíteni, mint pl. tortillát, vagy krumplilángost.
Ezenkívül a süti minden nappal finomabb lesz, nekem a 2.-3. napon ízlett a legjobban. Szóval tökéletesen alkalmas arra, hogy ma megsüssétek, és a szerdán délutáni kávézáshoz tálaljátok! ;-)
Hozzávalók:
6 tojás, szétválasztva
300 g cukor
450 g fött krumpli
225 g gríz
1 csomag sütöpor
2 csomag vaníliás cukor
1 kk fahéj
150 g darált mandula
maréknyi durvára vágott mandula
2-3 ek Amaretto (vagy egy pár csepp keserümandula-aroma)
csoki a bevonáshoz
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukorral habosra verjük. A kihült, meghámozott krumplit vagy finomra reszeljük, vagy krumplinyomón áttörjük, és hozzáadjuk a tojásos krémhez. A grízt a többi alapanyaggal együtt elkeverjük (a tojásfehérjét nem!!) és szintén a sárgájához adjuk. A végén már csak a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a süti tésztájába. Elömelegített sütöben 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Végül ha teljesen kihült, bevonjuk csokival és egy nagy pohár hideg tejjel fogyasztjuk. :-)
u.i.: Egyébként mindegy, hogy héjában fött krumplit használtok, vagy hámozottat, csak utóbbi esetben ne tegyetek a fözövízbe sót!
Èn a fele mennyiséget sütöttem egy hosszúkás alakú formában.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen