MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Montag, 6. Juni 2011

Ghee, das Gold der Ayurveda-Medizin

Ghee ist nichts anderes als indischer Butterschmalz, geklärte Butter. Durch langsames köcheln werden das Eiweiß, Wasser und Milchzucker vom Fett getrennt.  So ist es lange haltbar, etwa neun Monate bei Zimmertemperatur. 
Ghee ist nicht nur in Indien bekannt, sondern auch in Pakistan, Südostasien, Ägypten, Äthiopien und im arabischen Raum. Ghee wird eigentlich aus der Kuhmilch hergestellter Butter zubereitet, aber manchmal auch aus der Milch von Ziegen, Schafen, Kamelen, oder sogar von Elefanten!!!!
In der ayurvedischen Heilkunst wird Ghee sowohl äußerlich als auch innerlich angewendet. Es gilt im Ayurveda als Lebenselexier, denn es wirkt verjüngend, zellgenerierend, entgiftend und kühlend, regt die Verdauung und Appetit an, macht Gerichte bekömmlicher, erhöht die Konzentration, stärkt die Sehkraft und schützt die Zellen vor den aggressiven freien Radikalen. Es enthält Vitamin A, E und die Mineralien Eisen, Kalium, Kalzium, Magnesium, Natrium und Phosphor.
Ghee wird auch dafür verwendet, um Salben herzustellen oder ayurvedische Massagen durchzuführen.
Die Ghee-Massage ist eine ayurvedische Ganzkörpermassage mit geklärter Butter. Diese Massage verbessert den Teint der Haut und führt ihr Feuchtigkeit zu, wirkt kühlend, verjüngend und blutreinigend. Sie stärkt den Körper und steigert die Lebenskraft. Ghee-Massagen können auch bei Babys und Kleinkindern angewandt werden.
Massieren der Füße mit Ghee kann beruhigenden Einfluss auf Schlafstörungen und Kopfschmerzen haben, sowie Nervosität und Erschöpfung bekämpfen. Körperwarmes Ghee, auf die Augen gegossen, wirkt positiv auf rote und gereizte Augen.
Quelle: lebenswert-leben.com;


Ghee, azaz tisztított vaj


Ghee nem más, mint az Indiában szinte mindennaposan használt olvasztott, tisztított vaj. Az elöállítása nem bonyolult, vajat olvasztunk fel alacsony hömérsékleten és kis lángon hagyjuk addig fözzük, amíg a vaj mogyoróbarna színü nem lesz. Ez alatt a folyamat alatt a vajból kiválik a fehérje, víz és tejcukor. Az így nyert végtermék sokáig eltartható hütés nélkül is. 
Ghee nem csak Indiában használatos, hanem Pakisztánban, Dél-Kelet-Àzsiában, Egyiptomban és az arab országok több részén is. Àltalában hagyományos tehéntejböl készült vajból készítik, de nem ritka a kecsketejböl, tevetejböl, söt még az elefánttejbböl való változata sem. 
Az ayurvédában nagyon nagy szerepet tölt be a ghee, nemcsak a konyhában való használata, hanem a gyógyászatban és a kozmetikában is. A ghee-t egyfajta életelixírként  tartják számon, ami nem is csoda, ha számos az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását figyelembe veszük: sejtregeneráló, fiatalító, méregtelenítö. Az aloe vera-hoz hasonlóan hüsítö hatása miatt gyors segítség a konyhában gyakran elöforduló kisebb égési baleseteknél. 
A mesterszakácsok egyik titka is a ghee rendszeres használata, mert nemcsak javítja az étvágyat és az emésztést, hanem segíti a nehezebb ételek könnyebben emészthetését is. A ghee javítja a koncentrációs képességet, erösíti a látóképességet és védi a sejteket az agresszív szabadgyököktöl. A ghee gazdag a különféle vitaminokban és ásványi anyagokban, mint pl. Vitamin A és E, vas, kálium, kálcium, magnézium, foszfor és nátrium. 
Az ayurvédikus masszázsok során a ghee gyakran szolgál különféle krémek alapanyagaként. A ghee-vel történö masszász javítja a bör nedvesség- és vérellátását. Ezenkívül erösíti az immunrendszert, növeli az életeröt és állítólag még fiatalít is!! A lábak ghee-vel való masszázsa nyugtató hatásssal van a szervezetre, ami különösen alvásproblémáknál, kimerültségnél, stressznél, fejfájásnál  és migréneknél segíthet.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen