MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Donnerstag, 15. September 2011

1 Teig 50 Kekse: Teil I

Es gibt ein geniales Buch namens "Ein Teig 50 Kekse"! Obwohl man den gleichen Butterteig verwendet, schmecken die Kekse trotzdem alle sehr unterschiedlich. Es lohnt sich viel von dem Teig vorzubereiten und gleich mehrere Variationen auszuprobieren. Meine Favoriten sind die mit Mohnfüllung!! :-D

Kokos, Wallnuss-Pfirsich, Mohn und Chili; kókuszos, baracklekváros, mákos és chilis


Zutaten für den Grundteig:
200 g Mehl
75 g Zucker
1 Ei
1/4 Tl Salz
100 g kalte Butter

Zubereitung:
Aus den Zutaten einen Teig kneten und für mind. 1 Stunde in den Kühlschrank stellen (kann aber ruhig über Nacht im Kühlschrank bleiben, oder sogar 1-2 Tage). So kann man besser damit arbeiten.

Varianten:
1. Mohnschnecken
100 g gemahlenen Mohn mit 50 g Puderzucker und etwas heißer Milch zu einer dicken Masse verrühren. Die Schale einer Zitrone  abreiben und dazugeben. Den Teig zwischen zwei Stücken Frischhaltefolie zu zwei Platten dünn ausrollen. Die oberste Folie entfernen, mit der Mohnfüllung füllen und mit Hilfe der unteren Folie aufrollen. In die Folie wickeln und für 20 Minuten ins Tiefkühlfach legen. Die Rollen in ca. 1 cm dicke Scheiben schneiden, dann auf Backpapier bei 160 C° Umluft ungefähr 10 Minuten goldgelb backen. Mit Puderzucker bestreut servieren.
2. Wallnuss-Pfirsischmarmelade
100 g Marmelade mit 50 g gemahlenen Wallnüssen und 2 El Pfirsichlikör vermischen, und wie oben beschrieben verarbeiten.
3. Chili-Kakao
3 El Kakaopulver, 75 g Chili-Schokolade (70 %) und 2 El Joghurt unter den Teig rühren. Daraus kleine Kugeln formen, auf Backpapier setzen und fertig backen. (Statt Chili-Schokolade reicht auch normale Schokolade und 1 Tl Cayennpfeffer.)
4. Kokos-Limetten
Saft einer Limette und 3 El Kokosraspel unter den Teig mischen. Kleine Kugeln formen und fertig backen.


1 tészta 50 keksz

Van egy szuper könyv, aminek németül "1 Teig 50 Kekse" a címe. Szóval egy alaprecept a tésztához, és 50 különbözö variációk. A kekszek nagyon finomak, és ha azt írom, hogy nagyon, akkor tényleg nagyon!!!  igaz ugyan, hogy a sok vaj miatt nem könnyü vele dolgozni, de megéri, mert sokáig eláll, és nem romlik meg, azt garantálom!! A mi kedvencünk a mákos!!! :-D

Hozzávalók  az alaptésztához:
200 g liszt
75 g cukor
1 tojás
1/4 tk só
100 hideg vaj

Elkészítés:
Az alapanyagokból egy rugalmas tésztát készítünk, és mehet be a hütöbe legalább egy órára. Èn 2-3szoros mennyiségü alaptésztát készítek, és ha nem úgy jön ki a lépés, akkor van, hogy 1-2 napot is pihen a hütöben.)

Változatok:
1. Mákos csigák
100 g darált mákot annyi forró tejjel elkeverni, hogy egy sürü massza legyen. Egy citrom reszelt héját hozzáadni. A tésztát két fólia között vékonyra kinyújtani. A felsöt eltávolítani, és a töltelékkel megtölteni,mint egy bejglit. Az alsó fóliával felteker, és megint be a fagyasztóba 20 percre. A rúdat kb. 1 cm-es szeletekre vágni, sütöpapírra tenni, és 160 C°-on (légkeveréses) kb. 10 perc alatt aranybarnára sütni. Akkor jó, ha a széle és az alja kicsit már barna.
2. diós-baracklekváros
100 g baracklekvárt 50 g darált dióval és 2 ek barackpálinkával elkeverünk. A többi ugyanúgy, mint a mákosnál.
3. chilis-kakaós
3 ek kakaóport, 75 g chilis keserücsokit (70%) és 2 ek joghurtot keverünk a tésztába. Diónyi golyókat formázunk belöle, kicsit lelapítjuk öket és készre sütjük. (Akinek nincs chilis csokija, az tegyen sima keserücsokit bele és 1 tk chiliport!)
4. kókuszos-zöld citromos
1 lime levét és 3 ek kókuszreszeléket keverünk a tésztába, és golyóként megsütjük.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen