Zutaten:
für den Teig:
200 g Mehl
75 g Zucker
1 Ei
1/4 Tl Salz
100 g kalte Butter
für die Füllung:
100 g Nougat
3 El Mascarpone
2 El Puderzucker
1-2 Amarettolikör (oder Rum)
Zubereitung:
Aus den Zutaten einen Teig kneten, und für mind. 1 Stunde in den Kühlschrank stellen (kann aber ruhig über Nacht im Kühlschrank bleiben, oder sogar 1-2 Tage). So kann man besser damit arbeiten. Zwischen zwei Folien zu einem Reckteck ausrollen, die Füllung draufstreichen und aufrollen, ähnlich wie bei einem Stollen. Diese in "Schnecken" schneiden, und im vorgeheiztem Ofen bei 180 C° ca. 10-12 Minuten goldbraun knusprig backen. Noch lauwarm mit Puderzucker bestreuen.
PS: Statt der Walnüsse kann man auch Mandeln oder Pistazien nehmen.
1 tészta 50 keksz, azaz diós nugátos mascarponés csigák
Továbbra is készülödünk a karácsonyra, méghozzá ezekkel a hihetetlenül finom csigákkal. A sós változat után megint egy édes, amit csak épphogy le tudtam fotózni. Nagyon a szívetekre kötöm a kétszeres mennyiséget készíteni... vagy háromszorost, attól függöen, hogy mennyire édesszájú a család! ;-)
Hozzávalók:
a tésztához:
200 g liszt
75 g cukor
1 tojás
1/4 tk só
100 hideg vaj
a töltelékhez:100 g nugát
3 ek mascarpone
1-2 ek rum
2 ek porcukor
maréknyi durvára vágott dió
Elkészítés:
Az alapanyagokból egy rugalmas tésztát készítünk, és mehet be a hütöbe
legalább egy órára. Èn 2-3 szoros mennyiségü alaptésztát készítek, és
ha nem úgy jön ki a lépés, akkor van, hogy 1-2 napot is pihen a
hütöben.) Két fólia között téglalapra kinyújtjuk, a töltelékkel megkenjük és feltekerjük, mint egy bejglit. Ezután csigákra vágjuk és elömelegített sütöben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt
aranybarnára sütjük. Még langyosan porcukorba hempergetjük.
u.i.: Természetesen lehet a diót minden mással helyettesíteni, mandulával, pisztáciával.
Nagyon finom karácsonyi keksz, nekem is van egy ilyen univerzális tészta receptem:) Tetszik a háttered is. További kellemes ünnepre hangolódást kívánok neked:)
AntwortenLöschen