Zutaten für 1 Personen:
1 El Öl
1 El Schmalz (oder Ghee)
1 Tl Kümmel
2 El Mehl
1 Tl Paprikapulver (am besten original ungarisch)
Wasser
1/2-1 Tl Salz
Brot
Zubereitung:
Öl und Schmalz erhitzen. Die Kümmelsamen bei mittlerer Hitze rösten, bis die anfangen zu springen. Es duftet herrlich!! :-) Mehl hineingeben und unter rühren hellbraun anschwitzen. Jetzt zur Seite ziehen und Paprika dazugeben. Schnell mit etwas Wasser auffüllen und zurück auf den Herd stellen. Es ist wichtig, dass das Paprikapulver keine direkte und nicht allzu viel Hitze abkriegt, sonst schmeckt es bitter! Nach und nach soviel Wasser hineingießen, damit die Suppe nicht zu dick und nicht zu dünn wird. Bei mittlerer Hitze noch 5 Minuten köcheln lassen. Mit im Ofen gerösteten Bauern/Kürbiskernbrotwürfeln servieren.
Köménymagos leves
Egy egyszerü leves, ami megosztja a családot. Szerintem ez azok közé az ételek közé tartozik, amit az évek elöre haladtával szeret meg az ember (lánya). Èn nagyon kedvelem ilyenkor télen, mert gyors, szinte semmi sem kell hozzá és melegíti a testet-lelket. :-)
Hozzávalók 1 személyre:
1 ek olaj
1 ek zsír
1 tk köménymag
2 ek liszt
1 tk paprika
víz
1/2-1 tk só
piritott kenyérkockák
Elkészítés:
Az olajat és a zsírt egy lábasban felhevítjük. A köménymagot megpirítjuk benne, amíg elkezdenek pattogni. Hogy illatozik!!! :-) A lisztet beleadjuk és világos barnára pirítjuk. Félrehúzzuk, és hozzákeverjük a paprikát. Gyorsan felöntjük kevés vízzel, és visszatesszük a tüzhelyre. Lassanként annyi vízzel felöntjük, hogy a levesünk se túl sürü, se túl híg ne legyen. Akkor jó, ha olyan jó kis selymes. Még 5 percig hagyjuk fözöcskélni és kész is. Sózzuk és a piritott kenyérkockákkal tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Én is szeretem, a nagymamám volt, hogy tojást is ütött bele, úgy is finom!
AntwortenLöschenÈn ismerek külön tojáslevest, de együtt a kettöt nem. A tojásleves mindig borzalmas volt az iskolában! :-)
AntwortenLöschen