MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Freitag, 9. März 2012

"Resteverwertung" : Pastinaken-Kroketten mit gesunder Aioli

Ich finde, dass die besten Gerichte aus purem Zufall entstehen. Keine Planung, keine festen Vorgaben, einfach nur improvisieren mit Sachen, die in der Küche noch zu finden sind. Wie ich schon einmal geschrieben habe, bemühe ich mich, so selten wie möglich Lebensmittel wegzuwerfen...! So kam ich auf die Idee, aus übriggebliebenem Kartoffelpüree und ofengebackene Pastinaken-Kroketten zuzubereiten. So entstanden diese hübschen, in Mandelsplitter gewälzten knusprigen Kroketten! Sie schmecken sowohl warm, als auch kalt in eine cremige Aioli getunkt absolut himmlisch !




Zutaten:
für die Aioli:
4-5 große El Magerquark
2-3 El Mayonnaise
1 sehr frisches Eigelb
4-5 Knoblauchzehe
Salz, Pfeffer
1 Tl Weißweinessig
eine Prise Zucker
1 kleine gekochte Kartoffel
 für die Kroketten:
Kartoffelpüree
ofengebackene Pastinaken
1 Ei
2 El gemahlene Leinsamen
für die Panade:
das übriggebliebe Eiweiß
eine Prise Salz
Mandelsplitter



Zubereitung:
Für die Aioli die Knoblauchzehen entweder pressen oder ganz fein reiben. Die gekochte Kartoffel mit einer Gabel zerdrücken und zusammen mit den restlichen Zutaten schön cremig rühren. (In Spanien kommt oft eine kleine gekochte Kartoffel unter die Aioli, das weiß ich von spanischen Freunden!) Wer möchte, kann noch etwas gehackte Petersilie am Ende hineingeben. Für die Kroketten die weichen Pastinaken durch eine Kartoffelpresse drücken (oder pürieren) und mit dem Kartoffelpüree vermengen. Das Ei und die gemahlenen Leinsamen unterrühren. Normalerweise muss man nicht nochmal würzen, weil das Püree schon würzig genug ist! Die Masse 10-15 Minuten ruhen lassen und danach hübsche, kleine Kroketten formen. Das Eiweiß mit eine Prise Salz etwas verrühren, die Kroketten einzeln durchziehen, in den Mandeln wälzen und schließlich in heißem Öl von allen Seiten knusprig backen. Auf Küchenpapier abtropfen lassen.
PS: Statt Pastinaken könnte man es auch mit gebackenen Petersilienwurzeln versuchen!  


Paszternákos-krumplikrokettek egészséges Aioli-val (fokhagymakrémmel)

Ti is úgy vagytok vele, hogy a legjobb receptek teljesen véletlenül születnek meg a konyhátokban?? Semmi méricskélés, semmi pontosan megadott hozzávalók, csak spontán kreativitás!!! :-) Már említettem korábban is, hogy igyekszek élelmiszert nem kidobni. Ìgy adódott, hogy a tegnapról megmaradt krumplipürét a sütöben sült paszternákkal összekutyultam, szép hengerekké formáltam, csinos kis "mandulás-ruhába" öltöztettem és ropogósra kisütöttem! Nagyon finom melegen is, de egy jó kis fokhagymás Aioli-ba mártogatva esti nasiként  is! :-)

Hozzávalók:
a fokhagymás Aiolihoz:
4-5 ek tejfel
2-3 ek majonéz
1 nagyon friss tojássárgája
4-5 fokhagymagerezd
1 tk fehérborecet
csipet cukor
só, bors
1 kicsi fött krumpli 
a krokettekhez:
megmaradt krumplipüré
szintén megmaradt sült paszternák
1 tojás
2 ek darált lenmag
1 tojásfehérje
csipet só
mandulahasáb


Elkészítés:
A szószhoz a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk vagy finomra lereszeljük. A fött krumplit villával összetörjük és az összes alapanyagból egy nagyon krémes, selymes szószt keverünk. Aki szeretne, a végén kevés finomra vágott petrezselymet is adhat hozzá!  ( A spanyolok gyakran tesznek az Aioliba fött krumplit, mert attól lesz jó kis sürü! Ezt a mi spanyol barátainktól tudom! :-D ) A krokettekhez a paszternákot krumplinyomón átpréseljük (vagy pürésítjük) és a pürével összekeverjük. A darált lenmagot és a tojást is hozzáadjuk és hagyjuk 10-15 percre pihenni. Ezalatt a lenmag szépen megköti az egészet! Tulajdonképpen a püré már elég füszeres, de aki akarja, az tehet még sót, borsot, szerecsendiót bele. A masszából csinos hasábokat formázunk. A szószból megmaradt tojásfehérjét csipet sóval kissé felverjük, a kroketteket egyenként belemárjuk, majd meghempergetjük a mandulában. Végül forró olajban kisütjük és hagyjuk papíron lecsepegni.
u.i.: Aki nem tud paszternákot venni, az próbálja ki sütöben sült petrezselyemgyökérrel! Èn az Aiolihoz az itteni Aldiban kapható sovány túrót használtam, de tejfel is jó hozzá.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen