MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Freitag, 30. August 2013

Vegetarischer Bohnen-Pilzbraten

Das Originalrezept stammt von hier, wo es eigentlich unter dem Namen "Vegetarische Haggies" steht. Kennt ihr Haggies? Laut Wikipedia ist es eine schottische Spezialität. Es handelt sich dabei um einen mit verschiedenen Innereien gefüllten Schafsmagen... Also, ich habe selber noch nie Haggies probiert. Es kann zwar sein, dass es lecker ist, aber dennoch verzichte ich auf Innereien, die waren noch nie mein Ding. Somit kann ich auch nicht sagen, ob dieses Rezept dem Original geschmacklich ähnelt? Ich weiss nur, das es sehr lecker ist. Ohne Fleisch/Innereien! Schön würzig, unkompliziert und sehr lecker. Sowohl frisch, als auch am nächsten Tag.




Zutaten:
Öl
1 Zwiebel
2 Knoblauch
1 Möhre, kleingeschnitten
150 g Champignons, kleingeschnitten
1/2 Dose Kidney Bohnen (100 g)
5 El getrocknete rote Linsen
5 El versch. Körner  
2,5 dl Gemüsebrühe
3 große handvolle Haferflocken
1 Ei
1 El Ketchup
ein paar gute Schüsse Worchester Soße
1/2 Bund Petersilie
Schnittlauch
Oregano
frisch gem. Pfeffer
Paprikapulver
Harissa Pulver (falls vorh.)


Zubereitung:
Kleingeschnittene Zwiebel und Knoblauch in etwas Öl anschwitzen. Möhren- und Pilzstücke dazugeben und auch kurz mitbraten. Dann mit der Brühe aufgießen, die roten Linsen und die abgespülten, abgetropften Bohnen untemischen. Das Ganze zum Kochen bringen und bei mittlerer Hitze 10 Minuten lang köcheln lassen. Anschließend mit Salz, Pfeffer, und den Kräutern mutig würzen. Die Körner in einem Mörser grob zerstoßen, und zusammen mit den Haferflocken, Worchester Soße, und Ketchup zu der Masse geben. Deckel drauf, und auf der ausgeschalteten, aber noch heißen Herdplatte weitere 10 Minuten quellen lassen. Als letztes das verquirlte Ei untermengen und alles in eine Kastenform füllen. Im vorgeheiztem Ofen bei 180 °C ca. 30 Minuten backen, bis es fest wird. Kurz (oder vollständig) abkühlen lassen und in Scheiben schneiden. Mit einer großen Portion frischem Salat und einer selbstgemachten Soße servieren. 



Vegetáriánus gombás-babos egyben sült



Az eredeti recept innen származik, ahol a "Haggies" név alatt szerepel. Tudjátok mi az a Haggies? Egy tipíkus skót nemzeti eledel, ami nem más, mint belsöségekkel, füszerekkel és zabpehellyel töltött birkagyomor. Jó magam nem próbáltam még soha, de az igazat megvallva nem is szeretném. A belsöségek soha nem vonzottak, éppen ellenkezöleg...  Ebböl az okból nem is tudom megmondani, hogy ez a "hamis változat" hasonló-e ízében, azt viszont tudom, hogy nagyon finom! Jó kis füszeres, tartalmas a babnak köszönhetöen és langyosan, vagy másnap hidegen is kiválóan fogyasztható. Az elkészítése pedig nem bonyolult, semmiféle profi szakácsismeret nem szükségeltetik hozzá. :-)


Hozzávalók:
kevés olaj
1 hagyma
2 fokhagyma
1 közepes méretü répa
150 g friss gomba (felkockázva)
1/2 doboz lecsepegtetett vörösbab (kb. 100 g)
5 ek száraz vörös lencse
5 ek különféle magvak
2,5 dl zöldséglé
3 nagy maréknyi zabpehely
1 tojás
1 ek ketchup
pár löketnyi Worchester szósz
1/2 csomó friss petrezselyem
1/2 csomó metélöhagyma
szárított oregánó
frissen örölt bors
paprikapor
esetleg Harissapor, ha van


Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olajon megfonnyasztjuk. A szintén apróra felkockázott répát és a gombát is hozzáadjuk és pár percig együtt pirítjuk. Majd a zöldséglével felöntjük, a lencsét és a leöblített, lecsepegtetett babot hozzáadjuk és az egészet kb. 10 percig hagyjuk rotyogva föni. Ezután a füszerekkel bátran!!!! ízesítjük. A magvakat egy mozsárban durvára törjük és a zabpehellyel együtt a többihez adjuk. A ketchup és a Worchester szósz is mehet hozzá, majd a még forró, de már elzárt tüzhelyen hagyjuk még 10 percig fedö alatt pihenni. (Gáztüzhelyen legkisebb lángon.) Legutolsóként a kissé kihült masszához a felvert tojást beleadjuk, egy sütöpapírral kibélelt formába öntjük és elömelegített sütöben 180 fokon kb. fél óráig sütjük (amíg megszilárdul). Kissé kihülve, vagy másnap hidegen szeletelhetjük és egy finom uborkasalátával könnyü vacsoraként tálalható. :-)

1 Kommentar:

  1. Me encanta su pan vegetariano adoro los frijoles(porotos)se ve muy rico,saludos y abrazos

    AntwortenLöschen