MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Freitag, 17. Februar 2012

Spätzle mit Zwiebel-Thymian-Soße, Parmesan und knusprigem Speck

So was einfaches und dennoch köstliches!! Zwiebeln kriegt man jetzt sackweise günstig und für dieses Rezept braucht man auch eine ordentliche Menge! Die Zubereitung der Soße dauert zwar eine ganze Stunde, aber mann muss nicht die ganze Zeit daneben stehen! Sozusagen ein kinderleichtes Gericht, und die Begeisterung über das Ergebnis ist riesig!! :-)Zutaten für 2 Personen:
700 g Zwiebeln (4-5 große)
je 1 El Butterschmalz und Olivenöl
Salz
100 ml Cidre (oder Weißwein)
frisch gemahlener Pfeffer
einige frische Thymianzweige 
2 El Mascarpone
frisch geriebener Parmesan
200 g Spätzle
Wasser zum kochen
jeweils 3 Frühstücksspeckscheiben p.P.

Zubereitung:
Die geschälten Zwiebeln in dünne Scheiben schneiden. Butterschmalz+Olivenöl erhitzen, die Zwiebeln und die Thymianzweige mit etwas Salz,bei geschlossenenem Deckel eine Stunde dünsten lassen. Dabei die Hitze immer ganz gering halten (Ceranherd 2), die Zwiebeln sollten nicht braun werden, nur schön weich. Den Deckel abnehmen, die Temperatur etwas erhöhen und solange unter gelegentlichem Rühren weiterdünsten, bis die Zwiebeln goldbraun geworden sind. Mit dem Weißwein ablöschen und unter häufigem Rühren verkochen lassen. Am Ende Mascarpone unterrühren und mit Pfeffer und Salz abschmecken. Speckscheiben in einer Pfanne knusprig anbraten, danach rausnehmen. Die Zwiebel-Spätzle in die Pfanne geben und ein paar Minuten im ausgelassenenem Fett anbraten. Mit frisch geriebenen Parmesan sofort servieren. Guten Appetit! :-)

Hagymás kakkukfüves tészta ropogós szalonnával és parmezánnal

Egyszerü és mégis nagyszerü!!! Ezekkel a szavakkal tudnám ezt az ételt összefoglalni. Ìgy tél kellös közepén zsákszámra lehet a hagymához hozzájutni, méghozzá elég olcsón. Ez pedig igencsak elönyös, mert ehhez a recepthez elég sok hagyma kell, amit alacsony lángon egy egész órán át puhulni hagyunk, ennek köszönhetöen pedig mennyeien finom, édes lesz és könnyebben emészthetö. Aki akarja, az elöre is elkészítheti a hagymás szószt (érdemes egy-két adagot lefagyasztani) és másnap a tészta megfözése után 10 perc alatt már kész is a fantasztikusan finom ebéd!

Hozzávalók:
700 g hagyma (4-5 nagyobb darab)
1 ek zsír (vagy ghee)
1 ek olivaolaj 
só, friss bors
100 ml  almabor (vagy fehérbor) 
egy pár ágacska friss kakkukfü
2 ek mascarpone
frissen reszelt parmezán
200 g tészta
víz a fözéshez
fejenként 3-3 szelet vékony szalonnaszelet

Elkészítés:
A meghámozott hagymákat vékonyra felkarikázzuk.  Az olajat és a zsírt megolvasszuk és a hagymát (fedövel lefedve!!)  a kakkukfüvel meg kevés sóval hagyjuk egy órán keresztül kicsi lángon párolodni. Nekem az elektromos tüzhelyen kettesen volt egész idö alatt, így biztos, hogy a hagymakarikák nem lesznek barnák! Ha letelt az egy óra, akkor a hagymánk ezalatt igencsak összeesett és csodásan illatozik az egész házban!! Levesszük a fedöt, kicsit feltekerjük a tüzhelyt (kb. olyan ötösre) és néha megkavargatva hagyjuk a levét elföni, szép barnára pirulni. Ezután felöntjük a borral, és azt is hagyjuk elföni. Sóval, borssal ízesítjük és a mascasponét belekeverjük. A tésztát kifözzük. A szalonnaszeleteket egy serpenyöben ropogósra megsütjük, félretesszük és a visszamaradt zsírban a tésztát pár percig átpirítjuk, épp csak hogy színt kapjon és a fincsi szalonnazsírt felszívja! Azon melegében frissen reszelt parmezánnal  tálaljuk! Jó étvágyat kívánok hozzá!!  :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen