MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Freitag, 19. August 2011

Gyerekkorom kedvenc ízei

Ezt a posztot csak magyarul írom, mert szerintem csak egy szintén Magyarországon felcseperedett tudja átélni, mitöl olyan kedvesek a hazai, gyerekkorból ismert ízek.  Maimoni kért fel rá, és szívesen teszek eleget ennek a kedves kérésnek. :-D
Szóval jöjjenek a kedvenceim:
1, Fött kukorica, vagy tengeri, kinek hogy tetszik. Móni is nagyon dícsérte, és ha ö nem írta volna már meg olyan szépen, akkor most én tenném. Mennyei édes, zsenge  tengeriszemecskék, jó sok sóval!! Sajnos mióta kint lakom, egyszer sem föztem, mert itt 2 darabért 500 forintot kérnek, és én azt nem vagyok hajlandó kiadni érte!! Már arról nem is beszélve, hogy mit kezdjek kettö darabbal??
2, Öhöm- Anyai nagypapóm fözte a fehér eperfa alatt egy nagy bográcsban. Semmi flanc, csak krumpli, tördelt tészta, hagyma, talán még kolbász és persze igazi magyar paprika! Egyébként az eperfák termését is csak úgy tömtük tesóimmal befelé!!
3, Fehér kenyér bevizezve sok-sok cukorral megszórva!!Imádtam!!
4, Az óvodából is maradt egy pár emlék, mint pl. a legfinomabb tejbegríz. Soha nem ettem azóta hasonlót!! Tudja valaki mi volt a titka??? Aztán a vajas csiga, amihez kakaó ízlett a legjobban. A csigáról mindig a cukor leevése volt a legfinomabb! 
5, Kifli túró rudival!! A kifli belsejét kicsit kiszedni, a túró rudit beletömni amennyi lehet, és kész is a tökéletes reggeli!!!
6, Apukám még a rendszerváltás elött a tejiparnál dolgozott, és így gyakrabban ettünk tejtermékeket, mint mások. Pontosabban fogalmazva, betegre ettük magunkat a mazsolás krémtúróval!!! Másik nagy kedvencem volt a karamellás tej!!! Lehet még kapni?? 
7, Málnás üdítö üvegpalackban!!!! A legfinomabb hüsítö nyáron jól behütve!!
8, Nagymamámnak van egy régi spórja a konyhában. Nem egy szép darab, de télen nincs jobb töle! Egyrészt pillanatok alatt meleget varázsol a konyhába, másrészt minden jobban ízlik rajta!! Piritós kenyér ezen pirítva, és 1-2 friss fokhagymagerezddel bedörzsölve, hozzá igazi magyar tea sok cukorral és citrompótlóval!! Szigorúan csak akkor ha nem orvoshoz készül az ember lánya!! A krumplilángos is csak spóron sütve az igazi!! A mákos és krumplis galuska nagyi tésztájából másnap megpirítva az erre használt, kissé kívülröl megkormosodott edénykében!
9, Anyukám méterese, ami ünnepek alkalmával, mint pl. karácsonykor volt sütve. Szerencsére én is megtudom sütni, de az igazi az mégis csak az anyukámé!!
10, Sóskamártás paprikás krumplival töménytelen mennyiségben!!!!!!
11, Szotyi, azaz piritott napraforgómag. De nem ám a bolti!!!! Összel ha bugáztunk (napraforgót learattuk?), akkor esténként gyakran pirítottunk szotyit vagy a kályha tetején, vagy a sütöben, és anyukámmal régi filmeket néztünk Greta Garbóval.
12, Nagymamám ananászbeföttje, ami tulajdonképpen tök ananászlében eltéve, de pontosan olyan az íze, mint az ananásznak!!Mami mákos és diós bejglijét sem tudja senki más ugyanúgy elkészíteni,sok-sok mákkal, és a lekváros derelyét! Nyami!!! :-)
13, Apukám lapcsánkája, jó füszeresen sok fokhagymával, borssal!! Az ö mákos bobájkája is verhetetlen! 
14, Végül közös kedvencünk nagybátyánkkal, túrós-cukros pucóka!! Pucóka különben is egy nagy kedvencem, legyen az káposztás, hagymás!

Azt hiszem ennyi. Tudom, hogy nyár van, és kellemesebb valahol kint vízparton, vagy egy hüvös teraszon üldögélni,  de mégis érdekelne egy pár blogos leányzó esetében, hogy mi volt a kedvencük (aki mégis az árnyékos teraszon való limonádé szürcsölést választja, azt is megértem ;-D )





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen