MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Sonntag, 30. September 2012

Auberginenkuchen mit Schokoladensoße

Melanzane al cioccolato.... Mamma mia, schon der Name ist der pure Genuss!!!  Kein Wunder, schließlich wissen die Italianer was schmeckt! Ich plante dieses Rezept schon seit Laaangem nachzubacken, weil die Kombination aus Ricotta, gebackenen Auberginenscheiben und Schokoladensoße so verführerisch klang. Meine Vermutung war richtig, dieses Gericht ist einfach umwerfend!!!!Im Originalrezept wechseln sich mehrere Schichten ab. Auberginenscheiben, Schokosoße und Ricotta. Um das Ganze nicht zu mächtig zu machen, habe ich es ein wenig geändert. Ich habe nämlich nur eine Aubergine genommen und damit zwei kleine Förmchen ausgekleidet. Danach kam als erstes die Ricottafüllung, und darauf habe ich dann die Schokosoße verteilt. Schließlich als letztes, wie im Rezept beschrieben, alles mit den überhängenden Auberginencheiben zugedeckt, und so im Ofen fertig gebacken. Ich fand übrigens schon die in der Pfanne gebratenen Auberginen mit dem Zimt-Zucker einfach nur köstlich!!!!






Zutaten für 2 kleine Förmchen / 2 Personen:
für die Schokoladensoße:
75 g Schokolade (70%)
1 dl Sahne
2 El Kakao
2 El Zucker
für die Ricottafüllung:
150 g Ricotta
1 Ei
50 g Zucker
handvoll Amaretti Kekse
Saft von einer 1/2 Zitrone
1 El Orangeat, fein gehackt
handvoll geröstete Mandeln, grob gehackt
außerdem:
1 große Aubergine
etwas Mehl
Öl zum braten
4 El Zucker
1 Tl Zimt
geriebene Schale von einer 1/2 Zitrone
Butter und Zucker für die Förmchen

Zubereitung:
Für die Schokosoße die Sahne in einem Topf bei mittlerer Hitze kurz erwärmen (nicht aufkochen!!), die grob gehackte Schokolade hineingeben und schmelzen lassen. Kakao und Zucker unterrühren und zur Seite stellen.
Die Aubergine waschen, trocknen, schälen und in längliche, dünne Scheiben schneiden. In Mehl wälzen, abklopfen und in heißem Öl, von beiden Seiten schön goldbraun anbraten. Auf Küchenpapier kurz abtropfen lassen und noch heiß in der Zimt-Zucker-Zitronenschalen-Mischung wenden.
Für die Ricottafüllung, die Amaretti mit den Händen zu Krümmeln zerdrücken, und zusammen mit dem leicht geschlagenen Ei, den gehackten Mandeln, dem Orangeat, dem Zucker, und dem Zitronensaft dazugeben. Die Förmchen ausbuttern und mit Zucker bestreuen. Die Auberginen als Boden so hineinlegen, dass sie über die Seite drüber hängen. Die Ricottafüllung draufgeben und diese mit etwas Schokosoße bedecken. Dann die Auberginen oben zusammenklappen, damit das Ganze schön bedeckt ist. Im vorgeheiztem Ofen bei 180 C° ca. 20 Minuten backen und erst nach dem abkühlen schneiden. Im Originalrezept empfehlt uns Rosetta diese Köstlichkeit mit einem Gläschen Limoncello zu genießen! Das ist Leben, das ist Genuss!!  ;-D 



 Sült padlizsántorta túrós mandula töltelékkel és csokoládészósszal


Melanzane al cioccolato... Már az eredeti recept neve is csodálatosan hangzik, ugye??!
Régóta készülök erre a receptre, mert a sült padlizsánszeletek a krémes ricottával, amaretti kekszekkel, mandulával és csokiszósszal egyszerüen annyira, de annyira vonzónak tünt! Nem csalódtam ám cseppet sem, az eredmény hihetetlenül finom volt! Már maga a sült padlizsánszeletek fahéjas cukorban hempergetve is olyan finomak, hogy a legszívesebben azonnal befalatoztam volna öket! Èn egy kicsit változtattam az eredeti recepten, mert nem akartam, hogy túl nehéz legyen. Ìgy 2 padlizsán helyett csak egyet vettem, és nem rétegeztem a szeleteket (mint egy tortánál), hanem csak megtöltve sütöttem meg. (Remélem ez érthetö volt...) Ìgy is tökéletes lett! :-)


Hozzávalók két kisebb formára, két személyre:
a csokoládé szószhoz:
75 g csokoládé (70%)
1 dl tejszín
2 ek kakaó
2 ek cukor
a túrós töltelékhez:
150 g ricotta (vagy "rendes" túró)
1 tojás
50 g cukor
maréknyi amaretti kekszek
fél citrom leve
1 ek kandírozott narancshéj, finomra vágva
maréknyi mandula, szárazon pirítva, durvára vágva
ezenkívül:
1 nagyobb padlizsán
kevés liszt
olaj a sütéshez
4 ek cukor
1 tk fahéj
fél citrom lereszelt héja
vaj és cukor a formákhoz


Elkészítés:
A csokiszószhoz a tejszínt egy lábasban óvatosan felmelegítjük (nem felforraljuk). Az összetört csokit beletesszük és megolvasztjuk. Majd félrehúzzuk és a kakaót meg a cukrot is hozzáadjuk.
A padlizsánt meghámozzuk és vékony szeletekre felvágjuk. Lisztben megforgatjuk, a felesleget leütögetjük róla és forró olajban mindkét oldaláról aranybarnára sütjük. Konyhapapíron lecsöpögtetjük és még forrón a fahéjas cukorban meghempergetjük.
A túrós töltelékhez a kekszeket kézzel szétmorzsoljuk, és a többi alapanyaggal a túróhoz keverjük. A két kis formát kivajazzuk és megszórjuk cukorral. A padlizsánt belefektetjük úgy, hogy az alját teljesen befedje és kicsit a formákból kilógjanak. Erre rátesszük a túrós tölteléket, majd kevés csokiszósszal teljesen befedjük. Végül a kilógó szeletekkel befedjük az egészet. Elömelegített sütöben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihülni és csak utána szeleteljük. Az eredeti receptben Rosetta ajánlása szerint csokiszósszal leöntve és jól behütött citromlikörrel, Limoncello-val tálaljuk! Ellenállhatatlanul finom!!!  :-)

Kommentare:

  1. Ich habe deinen Blog gestern entdeckt und schon einiges auf der Nachkochliste. Sehr schön und vor allem nicht so übertrieben gestylt.;-)
    Bei diesem Gericht dürfte ich meinen Lieben nicht verraten, dass Aubergine drin ist... Klingt aber interessant.

    AntwortenLöschen
  2. Schön dass Du hierhin gefunden hast! :-) Der Kuchen ist wirklich sehr lecker, und wenn Du die "Geheimzutat" verschweigst, wird er bestimmt gut ankommen. Ich bin auf dein Urteil gespannt...

    Liebe Grüße, Krisz! :-)

    AntwortenLöschen
  3. Wow, hát ez megint egy olyan finomság, amire én abszolút vevő vagyok, de a családal gondban lennék. Annyira sokféle íz keveredik benne, nagyon érdekes. A te férjednek ízlett?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Örülök, hogy tetszik Neked, kedves Trollanyu! Próbáld ki nyugodtan, mert nagyon finom. A padlizsánt nem érzed rajta egyáltalán, a többi dolgok, tehát a túró (vagy Ricotta), a mandula és a csoki az, amit érzel a kész "sütin".
      Az én férjem is kételkedett nagyon, de ízlett neki! :-) A kandírozott narancshéjat vágd össze jó apróra, de kell bele, mert a csokiszósz mellé egy kis frisset ad... (ezt jól leírtam)
      Az eredeti receptem látod jobban, hogy kell rétegezni.

      Kíváncsi lennék, hogy te és a családod mit szólnának hozzá... ;-)

      Löschen
  4. Hàt ez igen : padlizsànt èdesen mèg èletemben nem ettem ( ès hallottam ) ezt ki kell pròbàlni!!
    Nagyon meglepo ès eredeti pàrositàs!!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Köszönöm szépen, bár az eredeti recept nem az én érdemem, mert ugye ez egy olasz finomság. De ízleni nagyon ízlik!! Majd számolj be kérlek, hogy milyen lett...

      Üdv,Krisz! :-)

      Löschen