MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Samstag, 19. Juli 2014

Bulgursalat mit Früchtetee, Melone und Feta

Ich liebe die momentan herrschenden Temperaturen!!! Das ist mein Sommer!! :-) In diesen Tagen muss ich besonderes erfinderisch sein, was das Kochen angeht, da wir in einer Dachgeschoßwohnung wohnen. An diesem köstlichem Salat habe ich immer wieder etwas verändert, noch ein bisschen dazugetan. Am Ende ist ein erfrischender Mix, mit orientalischen Gewürzen, perfekt gereiften Melonenkugeln, scharfen Wasabinüssen und Feta herausgekommmen!
Genießt diese wunderbaren Tage, bzw. den ganzen Sommer! :-) 






Zutaten:
150 g grobe Bulgur
100 ml Wasser
1 Teebutel + 2 Tl Früchtetee
100 ml Gemüsebrühe
2 Kardamom
1/2 Zimtstange
1-2 Tl Ras el Hanout
 1-2 Tl Lebepur Himbeerpulver
1-2 El Orangenöl (oder Schale + Saft von 1 Orange)
etwas Limettensaft
1 kleine grüne Paprika vom Markt, kleingeschitten
1/2 Honigmelone ( als Kugel ausgestochen, oder gewürfelt)
1 El Rosinen
Feta (Menge je nach Geschmack!)
1 El geröstete Mandeln (oder Wasabinüsse für Mutige!)



Zubereitung:
Den Früchtetee mit Wasser in einem Topf wie gewöhnlich zubereiten. Gemüsebrühe dazugießen, dann den Bulgur dazugeben. Kardamom im Mörser zerstoßen, und mit der Zimtstange zusammen dazugeben (am besten in einem Teebeutel, so kann man sie am Ende einfach entfernen).
Aufkochen, danach die Hitze runterdrehen, und zugedeckt solange köcheln, bis die Flüssigkeit komplett aufgesaugt ist (geht schnell). Danach ruhen lassen, in der Zeit schon mal Melone und Paprika kleinschneiden. Den Teebeutel mit den Gewürzen rausnehmen. Dann den Bulgur mit Himbeerpulver, Orangenöl, und Ras el Hanout gründlich vermengen. Mit einem Spritzer Limettensaft abschmecken, und die restlichen Zutaten ebenfalls dazugeben. Am besten ein paar Stunden im Kühlschrank ziehen lassen. Mit Mandeln (oder Nüssen) und Feta bestreut servieren! :-)
PS:Die schöne Farbe kommt hauptsächlich von dem Himbeerpulver. Es ist zwar nicht gerade günstig, aber sehr ergiebig. Man kann damit Smoothies, Eis, oder Cocktails wunderschön färben. Ganz abgesehen davon, dass es unglaublich gesund ist!! 



Bulgursaláta gyümölcsteával, sárgadinnyével, fetával és wasabi mogyorókkal

Sok mindent hiányzik otthonról, ami nálunk Németországban nincs. A túró rudi mellett pl. különösen az igazi nyári hónapok. Itt jóval többet esik az esö és általában hüvösebb is van. DE.... most nem panaszkodhatom!! Tombol a nyár, végre 30 fok felé kúszott a hömérö foka!! :-D
Az ilyen napokon különösen találékonynak kell lennem, mert a mi tetötéri lakásunkban most nem igazán ajánlatos órákig fözöcskézni. Ez a gyümölcsös saláta egy újabb "találmányom", amit több recetböl összeolvasztottam. Mindig tettem hozzá valamit, még egy-két füszert, itt egy pár mazsolát, ott egy pár csípös wasabi mogyorót. Az eredmény pedig egy különleges ízü, nagyon frissítö nyári saláta!


Hozzávalók:
150 gr. nagyszemü bulgur
1 dl víz + 2 tk gyümölcstea (vagy tasakos)
1 dl zöldséglé
2 kardamom
1/2 fahéjrúd
1-2 tk Ras el Hanout-Gewürz (ha van)
1-2 ek "Lebepur" málnapor (ha van)
1-2 ek narancsos olivaolaj (vagy 1 nari leve+reszelt héja)
limette leve, ízlés szerint
1/2 sárgadinnye (golyóként kiszúrva vagy felkockázva)
1 kisebb zöld paprika
Feta, izlés szerint
1 ek mazsola
1 maréknyi szárazon pirított mandula (vagy wasabi mogyoró)


Elkészítés:
A teát szokásosan elkészítjük, majd a zöldséglevet is hozzáöntjük. A kardamomszemeket mozsárban összetörjük, és a fahéjrúddal, meg a bulgurral együtt a teához adjuk. Az egészet felforraljuk, utána pedig alacsony lángon addig fözzük, amíg az összes folyadékot magába szívta (gyorsan megy, 20 perc sem kell neki). Ezalatt a dinnyét és paprikát felvágjuk kisebb darabokra.
Kivesszük a füszereket a bulgurból, és a málnaporral, a füszerrel és a narancsolajjal alaposan összekeverjük. Kevés limettelével ízesítjük, majd a kicsire vágott dinnyét és paprikát is beleforgatjuk. (Ajánlatos egy pár órára hütöbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.) Mandulával (vagy wasabi mogyorókkal) és fetával tálaljuk!  
u.i.:A fahéjrúdat és a kardamomszemeket ajánlatos egy teástasakban a bulgurhoz adni, úgy könnyebb a végén eltávolítani.
Narancsolaj helyett egy narancs finomra reszelt héja + kifacsart leve, és hozzá 1-2 ek olivaolaj is megteszi.
A málnapor is elhagyható.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen