MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Montag, 1. August 2011

Trennkost Abendessen: Gegrillte Auberginen mit Honig-Senf-Dressing und Kochschinken

Manchmal ist weniger mehr! Aubergine ungewürzt und roh ist ungenießbar, aber gegrillt ist sie nicht nur ober-köstlich, sondern auch noch seeeehr gesund!!
Das Gemüse enthält:
- wenig Kalorien, deshalb sollten Figurbewusste ruhig öfter mal zugreifen
- viele Ballaststoffe, die senken die Anzahl des schädlichen Cholesterins im Körper
- Bitterstoffe, die entkrampfend und entspannend wirken, außerdem regen sie die Verdauung an
-Natürliche Pflanzenfarbstoffe (Terpene), sie hemmen Entzündungen und schützen vor freien Radikalen. Somit verringern sie das Krebsrisiko.
- Viele wertvolle Vitamine die hauptsächlich in der Schale sitzen. Vitamin B1 wirkt z.B. positiv auf unser Nervensystem und Vitamin B2 kräftigt Haut und Haare.
-Phosphor, Eisen, Kalzium und Magnesium in Massen
- Die Wirkung der Aubergine (Melanzani) auf unseren Körper wird auch in der Kosmetik genutzt. Das Gemüse reinigt die Haut von öligen Rückständen.


Zutaten (2 Personen):
Für das Dressing:
1 Tl Senf
2 El Honig
2 El Kräuteressig
1 El Zitronensaft
5 El Öl
Salz, Pfeffer, Petersilie

2 Auberginen
Kochschinken
Ziegenkäse
getr. Tomaten

Zubereitung:
Als erstes aus den Zutaten das Dressing zubereiten. 
Die Auberginen waschen und abtrocknen. Die äußersten Enden abschneiden, in dünnere Scheiben schneiden und salzen, dadurch geben sie Bitterstoffe ab. Das Salz etwa 20 Minuten lang einwirken lassen, danach gut abspülen und trockentupfen. Grillen, entweder auf dem Grill, oder im Ofen. Die noch warmen Auberginenscheiben mit dem Dressing übergießen und kurz einziehen lassen. Himmlisch!!! :-)
Den Kochschinken einfach mit geraspeltem Käse bestreuen, in Würfel geschnittenen getrockneten Tomaten darauf geben, kurz in der Mikro erhitzen, bis der Käse geschmolzen ist. Fertig!
Tipp: Man kann für das Dressing auch Öl von den getrockneten Tomaten nehmen.  


Grillezett padlizsán mézes-mustáros öntettel

Néha a kevesebb többet ér!! Bizony gyakran elöfordul, hogy a konyha telis-tele van élelmiszerrel, mégis tanácstalanul kérdezzük a család többi tagjától: Mi a csudát fözzek???!!!
Pedig ez a recept is mutatja, hogy milyen egyszerü néhány apróságból egy finomságot az asztalra varázsolni!
Amilyen ehetetlen padlizsán nyersen lehet (még nem kóstóltam), annyira isteni finom grillezve!! Arról már nem is beszélve, mennyire egészséges!! Aki nem hiszi, az olvassa saját maga itt és most! :-)
A padlizsán egészséges, mert sok-sok hasznos dolgot tartalmaz, többek között:
- kevés kalóriát, szóval tökéletes azoknak akik az alakjukra ügyelnek
- sok-sok ballasztanyagot, ami csökkenti  a szervezetben a káros koleszterint
-keserüanyagokat, amik nem csak görcsoldó és nyugtató hatásúak, hanem még az emésztést is javítják
- természetes színezöanyagokat (pl. terpéneket), amik gyulladásokat csökkentenek, óvnak a szabad gyököktöl, ezáltal védnek a ráktól
- foszfort, vasat, kálciumot és magnéziumot jelentös mennyiségben
- plusz még a kozmetikában is felhasználják, mert a padlizsán tisztítja a bört az olajos szennyezödésektöl

Hozzávalók (2 személyre):
Az öntethez:
1 tk mustár
2 ek méz
2 ek füszerecet (a legjobb persze saját készítésü)
1 ek citromlé
5 ek olaj
só, bors, petrezselyem

2 padlizsán
fött sonkaszeletek
kecskesajt
szárított paradicsom olajban eltéve

Elkészítés:
Elsöként érdemes a fenti alapanyagokból az öntetet elkészíteni. Ehhhez mindent egy üres üvegbe tenni, és addig rázni, amíg szép egynemü lesz.
A padlizsánokat megmossuk és szárazra töröljük. A végeit levágjuk, és vékonyabb szeletekre szeljük. Mindkét oldalukat besózzuk és kb. 20 percig állni hagyjuk. Utána lemossuk a sót, szárazra töröljük a szeleteket, és vagy a szabadban grillezük, vagy pedig a sütöben. Még melegen leöntjük az öntettel és várunk egy kicsit amíg jól magába szívja!! Hmmm, mennyei! :-D
A sonkaszeleteket csak reszelt sajttal megszórjuk, erre jön még egy pár darab kisebb kockákra vágott szárított paradicsom, és a mikróban addig melegítjük, amíg a sajt elolvad! Kész is van!!
Tipp: Aki akar, az az öntetnél az olaj egy részét a eltett paradicsom olajával helyettesítheti!

2 Kommentare:

  1. Én is készítek grillezett padlizsánt,fokhagymás öntettel esszük.Gyönyörű a kép.

    AntwortenLöschen
  2. Köszönöm szépen Aleda, nem is tudok annyit köszönni a szép szavaidért, amilyen gyakran dicsérsz! :-) A te képeid is nagyon szépek ám, tulajdonképpen minden nap dícsérnem kellene a te munkádat is!

    AntwortenLöschen