MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Samstag, 30. Juli 2011

Selbstgebackenes Hirsebrot

Hirse ist ein geniales Grundlebensmittel, man kann es unheimlich variabel  zubereiten. Ob als Salat, Risotto, Auflauf, Füllung, Suppeneinlage, süßer Dessertbrei oder wie hier, als Brot gebacken!




Zutaten:
5-5 1/2 dl Wasser
100 g Hirse
200 g Weizenmehl
300 g Vollkornmehl
1 Handvoll Sonnenblumenkerne
1 Würfel frische Hefe
1 Tl Zucker
1 Tl Salz


Zubereitung:
Die Hirse in 3 dl Wasser aufkochen und 30 Minuten bei schwacher Hitze aufquellen, und abkühlen lassen. Zucker und Hefe in 50 ml Wasser auflösen und kurz aufgehen lassen. Beide Mehlsorten mit der aufgegangenen Hefe und der abgekühlten Hirse vermischen. Soviel lauwarmes Wasser dazugeben, dass ein gut knetbarer Teig entsteht (ca. 1,5-2 dl). 10 Minuten lang kneten, anschließend den abgedeckten Teig 30 Minuten warm stellen.
Eine Form einfetten und den nochmals durchgekneteten Teig einfüllen. Brot schon von Anfang an in den Ofen tun, so kann er nochmal aufgehen, während sich der Ofen aufheizt. 20 Minuten bei 220 Grad, dann 40 Minuten bei 180 Grad backen. Während des Backens ab und zu ein paar Eiswürfel in den Ofen geben, dass sorgt für die knusprige Kruste!

Köleskenyér

Maimoni megelözött, de saját hibám, minek ültem annyit ezen a recepten! Mivel Móni már leírta, hogy miért olyan jó dolog a köles, ezért én már csak ezt a receptet tenném hozzá!
Èn készítettem már kölest:
ropogósra sült karalábéval
spárgával 
ropogós paszternákkal.

Hozzávalók:
5-5,5 dl víz
100 g köles
200 g fehér liszt
300 g teljes kiörlésü liszt
1 maréknyi nyers napraforgómag
1 kocka friss élesztö
1 tk cukor
1 tk só

Elkészítés:
A kölest megmossuk, 3 dl vízben felfözzük, majd nagyon kicsi lángon kb. 20-30 percig puhára pároljuk. Hagyjuk kihülni (akár elözö nap is elkészíthetö). 
A cukrot 50 ml langyos vízben az élesztövel megfutattjuk. A liszteket a maggal, a kihült kölessel és az élesztövel összekeverjük, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk (kb. 1,5-2 dl). 10 percig alaposan gyúrjuk, vagy ha olyan szerencsések vagyunk, akkor az egészet a kenyérsütögépre bízzuk. Letakarva duplájára kelesztjük. A sütöt elömelegítjük 220 fokra, a tésztát megint átgyúrjuk, egy tetszöleges formába teszük, majd mehet be a hideg sütöbe. Ìgy amíg a sütö melegszik, ismét szépen megkel! 20 percet sütjük 220 C°-on, majd 40 percet 180 C°-on (légkeveréses). Ha szükséges, akkor közben takarjuk le fóliával, és a végén levesszük, hadd legyen ropogós. A sütés alatt érdemes egy pár jegkockát a sütö aljára bedobni, és idönként a tetejét vizzel lespriccelni, mert ettöl lesz szép ropogós!







































































































































































































































































































































Kommentare:

  1. Annyira guszta ez a kenyér,azzal a csipkés terítővel letakarva.

    AntwortenLöschen
  2. Nagyon szépen köszönöm, Aleda, te mindig olyan kedves vagy! :-)

    AntwortenLöschen