MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Freitag, 15. Juli 2011

Òhhh, te mennyei Pesztó!!!!!!!

Nyár = füszernövények!! :-D
A kert(em)ben virágoznak a különféle füszernövények, mint pl. a zsálya, kakkukfü, metélöhagyma... Ezek nem csak a szemet örvendeztetik, hanem a hasunkat is! Èn minden évben összegyüjtöm a virágokat és elteszem öket borba, pl. a kakkukfüvet fehérborba rizottókhoz, a zsályavirágokat pedig vörösborba húsételekhez. Ehhez egyszerüen megtisztítjuk a virágokat a kisebb rovaroktól, 4 hétig hagyjuk a borban pihenni (néha ha arra járunk akkor megrázogathatjuk az üveget), utána már csak átszürjük és kész is van!
Aki most borsos áron bolti pesztót vásárol, az csak magára vessen!!
A férjem és én teljesen odavagyunk a különféle pesztókért, persze csak saját készítésü!!!! Nem is értem hogy miért vesz valaki a boltból, mikor pillanatok alatt kész van, sokkal egészségesebbek és az ember lánya/fia tényleg mindent beletehet amire csak kedve szottyan!!!

Na nem mintha nem tudnák a legtöbben, hogyan kell pesztót készíteni, de gondoltam írok egy pár érdekességet és receptet, hátha másoknak is kedve kered hozzá! (Egyébként egy apró tanács: a levágott növényeket ne tegyük vizbe, mert a tápanyagok lebontása akkor továbbra is történik és ezáltal sokkal gyorsabban is elhervadnak!)


Honnan származik a pesztó??
Maga a szó "pesto" az olasz "pestare"-böl ered, ami kb. annyit jelent, hogy "összedöngölni,összetörni". A pesztó pedig nem más, mint egy pépes massza, amit általában tésztákhoz kevernek.
Eredetileg a füszereket fokhagymával mindig egy mámorból készült mozsárban törték össze. Ez ugyan kissé munka- és idöigényesebb, de az elkészítés alatt felszabaduló illatorgia böven kárpótolja a szorgalmas munkást = ingyenes aromaterápia! ;-)
Fontos, hogy ezalatt a leveleket ne eröszakkal széttörjük, hanem a mozsártörö csak lágy mozdulatokkal szétdörzsölje ezeket. Csak így maradnak meg a levelekböl felszabaduló illatolajok, amik az ízért is felelösek. Olajjal befedve kb. 2 hétig eltarthatóak az így elkészített pesztók!

Alaprecept pesztóhoz:
Szerintem legalább annyi pesztórecept van, mint homok a tengerparton. Èn itt az én receptemet írom, aztán eldöntheti mindenki magának, hogy most 1-2 fokhagymagerezddel többet-kevesebbet tesz bele, vagy parmezán helyett esetleg kecskesajtot, vagy a dió helyett mandulát. Ahogy már említettem, épp ez a fantasztikus a dologban: mindenki azt tehet bele amit akar!!! A lényeg, hogy saját készítés!!

Pesto alla genovese, azaz az én pesztóreceptem 2 személyre:
1 maréknyi bazsalikom
1 maréknyi pinienmag/fenyömag
2 fokhagymagerezd
30 g reszelt parmezán
kb. 50 ml olivaolaj
só, bors

Elkészítés:
A fenyömagokat egy serpenyöben olaj nélkül megpirítjuk. A bazsalikomleveleket óvatosan megmossuk, megszárítjuk és a mozsárban összetörjük. Sót és a fenyömagot hozzáadjuk és tovább törjük. Aztán az olajat és a sajtot is elkeverjük benne. Kevés borssal ízesítjük, és vagy frissen esszük vagy olajjal befedve a hütöben tároljuk. Akinek nincs mozsárja, az a hozzávalókat össze is mixelheti.

Pesztóreceptek:
1. Zsályapesztó: ld. alaprecept csak bazsalikom helyett zsálya, fenyömag helyett pedig dió

2. Kapribogyó-paradicsomo-olivabogyó-pesztó: 1 maréknyi olajban eltett szárított paradicsom (kb. 50 g) + 1 ek kapribogyó + 1maréknyi fekete olivabogyó + 1 ek fehér borecet + só + bors

3. Tárkonyos pesztó: ld. alaprecept, csak bazsalikom helyett tárkony és fenyömag helyett piritott tökmag. Akinek van, az tehet bele még 1 ek tökmagolajat is!

4. Pitypang/gyermekláncfü-pesztó: 1/2 csokor újhagyma + 80 g gyermekláncfü + 2 fokhagymagerezd + 3 ek balzsamecet + 2 ek fehérborecet + 2 ek tejfel + reszelt parmezán + só + bors + cukor

5. Olivabogyó-pesztó:1 csokor petrezselyem + 50-50 g zöld és fekete olivabogyó + 2 újhagyma + 1 kimagozott chili + 2 fokhagyma + 1 kakkukfüág + 2 ek pirosborecet + 3 ek olivaolaj + 1 ek citromlé + só + bors + kevés cukor

6. Pesztó all` Arrabbiata: 100 g olajban eltett szárított paradicsom + 50 ml olivaolaj + 40 g pecorino sajt + 40 g piritott fenyömag + kevés chilipor

7. Petrezselyempesztó (jól illik töltött Tortillához párolt csirkehússal salátával és körtével): 1 csokor petrezselyem + 1 fokhagyma + 1 olajban eltett szardellafilé + 1 ek kapribogyó + 1 ek zsemlemorzsa + 50 g reszelt parmezán + 1 ek fehérborecet + só + bors + 50 ml olivaolaj

8. Petrezselyem-lestyán-pesztó: hasonlóan mint a petrezselyempesztónál, csak fél csokor petrezselymet és fél csokor lestyánt alapul venni.

9. Bazsalikom-mustár-pesztó: 1 csokor bazsalikom + 1/2 csokor petrezselyem + 2 ek piritott fenyömag + 1 tojás sárgája + 1 tk balzsamecet + 1 ek mustár + 80 ml olivaolaj + 2 ek narancslé + 1 ek fehérbor + só + bors.

10. Spenót-pesztó: 50 g friss spenót + 25 g piritott fehér szezámmag + 25 g zöld olivabogyó paprikával töltve + 2 fokhagymagerezd + 50 g kecskesajt + 50 ml olivaolaj + só + bors + kevés cukor

11. Gomba-pesztó: 100 g friss vegyes gomba + 1/2 csokor petrezselyem + 25 g reszelt parmezán + 25g piritott gyalult mandula + 1 fokhagyma + 25ml olivaolaj + só bors + cukor.

12. Zeller-pesztó: 1 fej zeller + 1 szárzeller apró kockára vágva + 100 ml fehér bor + 50 g dió + 20 g parmezán + 200 ml olivaolaj + só + bors + zellerlevelek díszítéshez.
A zellert meghámozzuk, apróra vágjuk és a fehér borban puhára pároljuk, amíg az egész bor elpárolog. Hagyjuk kihülni, és a többi alapanyaggal összemixeljük. Az apróra vágott levelekkel tálaljuk!

13. Zellerpesztó: 4 szárzeller + 50 g piritott fenyömag + 1 mogyoróhagyma apróra vágva + 50 g reszelt parmezán + 50 ml olivaolaj + só + bors. Mindent egymással összeturmixolni!

14. Karalébé-pesztó: A karalábéleveleket levágjuk, megmossuk, a vastagabb részt a levelek közepéböl kivágjuk. A leveleket apróra aprítjuk. 1 ek olajat serpenyöben felhevít, és a leveleket egy apróra vágott mogyoróhagymával+1 fokhagymával+2 olajban eltett szárított paradicsommal megpároljuk. Kihütjük. 2 ek piritott napraforgómagot + 2 ek olajjal + a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. Végül 1-2 dl tejjel krémesre keverjük!

15. Brokkoli-pesztó: 1/2 csokor bazsalikom + 50 ml olivaolaj + 50 g reszelt parmezán + 100 g brokkoli rózsáira szedve + 50 g piritott gyalult mandula + 50 ml csirkealaplé + 2 fokhagyma + 1 ek balzsamecet + só + bors.  A brokkolit vagy megpároljuk a csirkealaplében, vagy akár nyersen is összeturmixolhatjuk a többi alapanyaggal. 

16. Rukkola-pesztó: ld. alaprecept, csak a fele bazsalikom helyett rukkolát hozzáadni!

17. Avokádó-pesztó: 1 érett avokádó + 1 fokhagyma + 1/2 csokor bazsalikom +1/2 csokor petrezselyem + 50 g pecorino sajt + 1 ek balzsamecet + 1 ek olivaolaj + só + bors. Fontos: Ezt a pesztót nem szabad felmelegíteni, mert akkor az avokádó keserü lesz!!

18. Turbolya- pisztácia-pesztó (pl. spárgához, répához, fehér répához, fekete gyökérhez, pasztinákhoz): 1 csokor turbolya +1 fokhagyma +2 ek piritott fenyömag + 1/2 tk reszelt citromhéj + 3 ek olaj + só + fehér bors + kevés cukor.

19. Cigánypetrezselyem/Koriander-kesudió-pesztó (pl. sült rákokhoz): 1 csokor koriander + 1/2 zöld chili + 50 g piritott sózott kesudió + 1 ek limettelé + 1/2 tk cukor + 2 ek olaj + bors

20. Tökmag-pesztó ( ideális salátához+kecskesajthoz+paradicsomhoz+ropogósra sütött szalonnához+szintén ropogós bagetthez): 2 ek piritott tökmag + 1/2-1/2 csokor bazsalikom és petrezselyem + 2 ek fehérborecet + 1 tk méz + 1 ek tökmagolaj + só + bors + 4 ek zöldséglé

21. Korianderes-gyömbéres pesztó (kitünöen illik pl. ezüstfóliában párolt halhoz, hozzá rizs és saláta) : 1 csokor koriander/cigánypetrezselyem + 1 citromfü-ebböl csak a végsö puha 1/3-át használjuk fel + 2 ek olaj + 2 kicsi zöld chili magok nélkül + 2 ek piritott napraforgómag + 3 ek limettenlé + 1 ek cukor + só + bors

22. Tárkonyos-mandulás-pesztó: 1/2-1/2 csokor tárkony és petrezselyem + 3 ek piritott gyalult mandula  + 1/2 tk reszelt citromhéj + 1 ek olaj + só + bors

23. Paradicsomos-rozmaringos-pesztó (pl. grillezett padlizsánhoz): 2 ek piritott fenyömag + 1 fokhagyma + 1 ek aprított rozmaring + 10 db. olajban eltett szárított pari + 1 piros chili + só + bors + 3 ek reszelt parmezán

24. Kakkukfüves-szardellás-pesztó (kitünöen illik pl. sült borjúfiléhez saját készítésü tésztával és paris-rukkola salival): 2 ek piritott fenyömag + 1/2 csokor bazsalikom + 3 ágacska kakkukfü + 3 olajban eltett szardella  + 2 ek ricotta + só + bors

25. Èdes narancsos-mandulás pesztó (pl. földieperhez): A megmosott epreket elfelezni  vagy a nagyobbakat negyedelni. 1 ek vajat és 1 ek cukrot megolvasszuk és 2 ek gyalult mandulát és karamellizáljuk. Vigyázzunk ne égjen meg, mert akkor keserü lesz!! Félretesszük hülni, majd utána egy mozsárban összetörjük. 1 narancs reszelt héját és 4 ek friss nari levet hozzáöntünk és addig dolgozunk, amíg egy egynemü massza lesz. 1 ek narancslikörrel és 2 ek finomra vágott citromfüvel tökéletesítjük és az eperre öntjük.

26. Sáfrányos-mandulás-pesztó ( pl. Satay csirkenyárshoz-/mogyorómártásos csirkenyárshoz/): 0,1 g sáfrányt 2 ek forró vízben 15 percre beáztat. 1 szelet tegnapról maradt fehér kenyérnek levágjuk a széleit és kicsi kockákra aprítjuk. 2 fokhagymát vékonyra felszeletelünk. 2 ek olajat egy serpenyöben felhevítünk és a fokhagymát a kenyérkockákkal és 3 ek gyalult mandulával megpirítunk. Miután kihült 1 tk reszelt narancshéjjal és a beáztatott sáfránnyal egy mozsárban összetörjük. 3 ek narancslével krémesre keverjük, sóval és borssal ízesítjük.

27. Wasabi-pesztó ( a wasabi az nem más mint csípös japán tormakrém, és remekül illik pl. friss lazachoz, vagy bélszín-carpacciohoz): 2 ek megpiritott szezámmag + 1 kimagozott zöld chili + 1/2 csokor koriander + 1-2 tk wasabi + 1 ek limettelé + só + bors + 4 ek szezámöl

28. Csokoládés-mogyorós pesztó mindenféle desszerthez: 50 g csokit vízgöz felett megolvasztunk és 50-50 g piritott-örölt mogyoróval+mandulával + 50 ml vízzel + 25 ml juharsziruppal vagy mézzel elkeverjük. Ìzlés szerint chilivel vagy gyömbérrel megbolondítani! ;-)

29. Èdes fügepesztó (tölteléknek sütikbe vagy vanília fagyihoz): 100 g szárított fügét + 50 g pirított mandulát összemixelünk. 50 g fügelekvárt adunk hozzá, és 50 ml vízzel vagy rummal elkeverjük. Egy idöre betesszük a hütöbe, ezáltal krémesebb lesz.

30. Szárított paradicsomos-barackos-pesztó (nagyon finom piritott kenyérre kenve és kecskesajttal): 150 g szárított parit 150 ml forró vízben beáztat. 150 g szárított barackot és 1 fokhagymát felaprít. 1 késhegynyi édes köménymagot mozsárban összetör. Mindent egymással és 1 ek mézzel + 4 ek olajjal + csipet chilivel összedolgozni! A vizet ne hagyjuk ki amiben a paradicsom ázott!!       




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen