MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Montag, 26. September 2011

Kürbis-Apfel-Marmelade mit Vanille-Touch!

Es ist offizielle Kürbissaison!!! Unaufhaltsam, unwiderruflich!!!! Kürbisse sind wie rote Beete...entweder man liebt sie, oder hasst sie! Ich gehörte früher zu der zweiten Gruppe, aber dass ist nicht verwunderlich, wenn man bedenkt, wie fantasielos in der Schulmensa dieses herrliche Herbstgemüse zubereitet wurde... Heute freue ich mich auf die Kürbiszeit! Ja, ich bin schon fast süchtig danach!! Die Liste, was man alles mit Kürbis anstellen kann, ist unendlich laaaaaaaang!! Als Einführung zum Beispiel eine köstliche Marmelade mit einer Farbe, die die grauen Regenwolken vom Herbsthimmel vertreibt, unvergleichlich! Und falls jemanden diese leuchtend-lachende fröhliche superorange Farbe nicht überzeugen kann, dann schmilzt er vom Geschmack her bestimmt dahin!



Zutaten:
ein halber Hokkaidokürbis
1 Vanilleschote
Apfelsaft (100%)
2 Äpfel
1 Pck. Gelierzucker (2:1)

Zubereitung:
Kürbis entkernen, in Würfel schneiden, mit Apfelsaft bedecken und mit der Vanilleschote garkochen. Äpfel ungeschält reiben und zum Kürbismus hinzugeben. Gelierzucker ebenfalls unterrühren und nach Packungsanleitung einkochen. Heiß in saubere Gläser füllen, 5 Minuten auf den Kopf stellen und abkühlen lassen.

Tökös-vaníliás almalekvár
 
A tökszezon elkezdödött!! Feltarthatatlanul árasztják el a különbözö méretü, színü és formájú tökfejek az utcákat, a boltokat, a kerteket!! Szerintem a tökkel hasonló a helyzet, mint a céklával. Vagy szereti az ember, vagy ki nem állhatja. Èn sokáig az utolsók táborába tartoztam, de ez nem is csoda, ha belegondolunk abba, milyen egyszínüen, mindenféle fantázia nélkül akarták az iskolai menzában a tököt ránk tukmálni! 
Szerencsére ma már én is nagy tökrajongó vagyok! Elsöként pedig egy nagyon finom lekvár következik, ami a férjem szerint a legfinomabb, amit valaha készítettem. Pedig ö nem egy nagy tökrajongó...

Hozzávalók:
1/2 fej Hokkaido tök
1 vaníliarúd
almalé (100%)
2 alma
1 csomag zselésítö cukor (2:1)

Elkészítés:
A tököt nem hámozzuk, hanem csak a magokat kanállal kikaparjuk és felkockázzuk. Felöntjük annyi almalével amennyi ellepi és a vaníliával puhára fözzük. A vaníliát kivesszük és összeturmixoljuk. Az almákat héjastól lereszeljük és hozzákeverjük. Cukrot is belekeverni és a rajta lévö leírás szerint felfözzük. Még forrón üvegekbe töltjük, pár percre fejükre állítjük és szárazdunsztban hagyjuk teljesen kihülni!

2 Kommentare:

  1. Isteni finom lehet, nagyon jól néz ki:) Még sosem ettem tökös lekvárt, de el tudom képzelni az ízét.

    AntwortenLöschen
  2. Ha szereted a tököt, akkor próbáld ki, mert tényleg fincsi!! :-)

    AntwortenLöschen