MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Dienstag, 21. Februar 2012

Selbstgemachte blaue Nudeln mit Blaukraut (Rotkohl) und Gorgonzola

Blau. So ein kurzes Wort und trotzdem soviel Kopfschmerzen! Die "Schuld" dafür ist beim Uwe zu suchen, weil in seinem Blogevent "Cookbook of Colors" war diesem Monat hellblau dran. Im Januar war die Farbe weiß noch ganz einfach mit meiner cremigen Chili-Schokoladen-Kohlrabisuppe , aber blau!?! Und dann auch noch hellblau??!! Zum Glück hatte ich durch meine Rotkohltarte noch eine Idee, nach einigen Experimenten entstand dann dieses Gericht. Ich konnte und wollte nämlich diesen wunderschönen lila Rotkohlsaft nicht einfach wegschütten. Zum Glück habe ich von meiner Omi eine Nudelmaschine geerbt, und so entstanden die farbigen Nudeln. Und die waren trotz ihrer Farbe so lecker, dass ich sie hier voller Stolz präsentiere und das Nachkochen nur wärmstens empfehlen kann! :-D Der cremige Gorgonzola war natürlich das absolute i-Pünktchen obendrauf! Hmmmm, wie die kleinen Käsestücke auf den Nudeln dahinschmelzen !!! :-)










Mit dieser wunderschöner Farbe hat alles angefangen! Emlékeztek még erre a gyönyörüszép képre?


Hier ist noch alles lila...   Még minden lilaszínü...

Die lila Nudelmaschine!  A lila tésztagyár! :-)

Dampfende hellblaue Blaukraut und Nudeln! Gözölgö kék káposzta és tészta! :-)

Und weil das so schön ist, noch einmal!  Mert olyan szép, mégegyszer!  :-D


HighFoodality Blog-Event Cookbook of Colors


Zutaten:
für die Nudeln:
1/2 Rotkohl
1 Tl Salz
500 g Mehl
1 Ei
Rotkohlsaft
außerdem:
1 El Ghee oder Öl
1 El Zucker
frisch gem. Pfeffer
Gorgonzola

Zubereitung:
Rotkohl in feine Streifen schneiden, salzen und 15 Minuten ruhen lassen. Danach das Gemüse mit beiden Händen kräftig ausdrücken und den schönen lila Saft auffangen. Kohl zur Seite tun. Für die Nudeln, Mehl in eine Schüssel geben und in die Mitte das Ei hineingeben. Saft nach und nach dazugießen und dabei einen schönen geschmeidigen Teig kneten. Falls der Teig zu hart ist, noch etwas Wasser dazutun, falls zu weich, noch bisschen Mehl. Den Teig zu einer ca. 5 cm dicken Rolle formen. Aus dieser Rolle fingerdicke Scheiben abschneiden und diese etwas flachdrücken. Mit der Nudelmaschine immer dünner und dünner ausrollen. Die so entstandenen langen Nudeln in der Mitte einmal durchschneiden. Die Hälften dann mit der Maschine in Tagliatelle schneiden. Man sollte während der Zubereitung an Mehl nicht sparen, sonst kleben die Nudelstreifen schnell aneinander fest!!! Wasser mit etwas Salz aufkochen, eine gute Prise Natron ins Wasser geben und die Rotkohlstreifen 2-3 Minuten kochen. Rausnehmen und zur Seite gestellt abtropfen lassen. Jetzt die Nudeln ins Wasser geben und nur solange kochen, bis sie an die Oberfläche kommen. Das sind wirklich nur 3-4 Minuten. Sofort abgießen und ebenfalls abtropfen lassen. In einer Pfanne etwas Öl (oder Ghee) erhitzen, die abgetropfte Rotkohlstreifen dazugeben und kurz anrösten. Mit Zucker 3-5 Minuten karamellisieren. Die Nudeln auch untermischen und kurz mitanbraten. Mit Salz uns Pfeffer würzen. Falls die Farbe zu lila ist, kann man erneut eine Prise Natron untermischen, aber nicht zu viel, sonst wird das Ganze grünlich, statt schön hellblau! :-) Mit Gorgonzolastückchen servieren und schmecken lassen! :-)    

Saját készítésü hupikék-törpikék tészta kék káposztával és gorgonzolával

Kék. Egy ilyen rövid kis szó okozott nekem már hetek óta fejtörést. A "hibás" pedig egy német blog tulajdonosa, Uwe volt. Az ö által meghirdetett játékban ugyanis idén minden hónapban más színü ételt kellett kitalálnunk. Januárban a fehér még könnyü is volt, a fehér csokis karalábélevesemmel , na de kék! Méghozzá világoskék!!! Szerencsére beugrott egy nagyszerü ötlet! A lila káposztás tortánál  megmaradt a gyönyörüszép lila kapi leve és egy kis próbálgatás után csak sikerült világoskéket varázsolni belöle! :-)  A színe pedig ne riaszon el senkit sem, mert tényleg nagyon finom volt!!!! :-)

Hozzávalók:
a  tésztához:
1/2 vörös káposzta
1 tk só
500 g liszt
1 tojás
a vörös káposzta leve
ezenkívül: 
víz a tészta fözéséhez
kevés szódabikarbóna
1 ek olaj vagy ghee
1 ek cukor
só, friss bors
gorgonzola sajt


Elkészítés:
A káposztát vékony csíkokra felszeleteljük, megsózzuk és hagyjuk 15 percet állni. Utána két kézzel jó erösen kicsavarjuk és felfogjuk a szép lila színü levét. Félretesszük a káposztát és nekiállunk a tésztakészítésnek. A lisztet egy nagy mély tálba teszük, a közepébe a tojást beleütjük és elkezdjük apránként a lila levet hozzádolgozni. Nem tart sokáig, és egy szép, rugalmas tésztát kapunk. Ha esetleg túl kemény, még kevés vizet adunk hozzá, ha túl híg, még több lisztet. A lényeg, hogy a nyújtásnál ne spóroljunk a liszttel, mert akkor nagyon fog ragadni!! A tésztát egy kb. 5 cm-es rúdnak formázzuk és felszeleteljük ujjnyi vastagra. Ezeket a szeleteket kissé kilapítjuk és elkezdjük a géppel midig vékonyabbra és vékonyabbra nyújtani. Az igy kapott hosszú tésztákat egy éles késsel elfelezzük, és ezeket a feleket pedig a géppel felvágatjuk. Most felforralunk jó sok vizet és ha forr, elöször a káposztacsíkokat fözzük kb. 3-4 percig. Kivesszük, hagyjuk lecsöpögni. Ezalatt mehet a tészta is a vízbe, és egy jó csipet szódabikarbóna. A lila vizünk azonnal gyönyörü kékre vált töle! :-) A tésztát csak addig fözzük, amíg feljön a tetejére. Leszürjük és hagyjuk ezt is lecsöpögni. Egy serpenyöben felforrósítjuk a gheet és a káposztát pár percig pirítjuk rajta. Meszórjuk a cukorral és karamellizáljuk 3-5 percig. Belekeverjük a tésztát is és sózzuk, borsozzuk. Ha esetleg túl lilás lenne, adhatunk még egy kicsike csipet szódab. hozzá, de tényleg ne sokat, mert akkor átüt zöldbe!! Egy pár percig még hagyjuk pirulni, majd tányérra szedjük és a lágy sajttal tálaljuk! :-)  
u.i.: Èn nagyimtól örököltem a tésztagépemet és a tésztakészítés módját is. Nálunk ha egyáltalán, akkor is max. csak egy darab tojás került bele, mert inkább eladtuk a faluban. Mégis ahány ház, annyi szokás, mindenki úgy készíti, ahogy szeretné! :-)

5 Kommentare:

  1. Szia kedves Kriszti!
    Ha a gesztenyés tiramisu bejegyzésemben a Migros szóra kattintasz,megnyílik az oldaluk. Online is lehet rendelni gesztenyemasszát és mivel ez még a hütöben sincsen,simán postázható;)
    Más finomságot is lehet így vásárolni.
    Próbáld ki, szerintem majdnem finomabb massza mint az otthoni;)

    AntwortenLöschen
  2. Szuper színe van, nagyon jól néz ki, nyerő lenne a gyerekeknél:) Tésztakészítőm még nincs, de szeretnék majd egyet a kitcheAidhez. De szerintem kézzelis elkészthető, úgy szoktam, ha házi tésztát készítek.Mondtam már, nagyon bírom az extravagáns ételeidet:)

    AntwortenLöschen
  3. Wahnsinn, dieses Hellblau - das sieht ja irre aus! :-)
    Lieben Gruss von der Wilden Henne

    AntwortenLöschen
  4. Köszi Trollanyu! Örülök, ha tetszik! Itt a felnöttek kétkedve figyelték, hogy mit eszek már megint, de túl nagy volt a kíváncsiság és megkóstólták ök is. Aztán bevallották, hogy tényleg ízlik nekik is!! :-)
    De ügyes vagy, hogy tudsz gép nélkül tésztát készíteni!! Nagymamám is úgy készítette, mindig csodás volt nézni közben!! :-)
    Holnap megint jövök valami különlegességgel! ;-)

    AntwortenLöschen
  5. Danke schön liebe Wilde Henne! Es sieht nicht nur irre aus, schmeckt auch so!! Super lecker! :-)

    Liebe Grüße:Krisz!

    AntwortenLöschen