MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Donnerstag, 22. März 2012

Der Frühling ist unwiderruflich und endlich da!!!!! :-D Sauerampfer-Salat mit Honig-Senf-Dressing und Tortilla-Würfel

Es gibt ein paar Anzeichen die uns versichern, dass die kalten, langen Wintertage der Vergangenheit angehören:

1. Guten Morgen Sonnenschein, guten Morgen Sonnenschein, guten Morgen Sonnenschein! Dies sind die ersten Gedanken, womit ich in den letzten Tagen aufwache!  :-)
2. Morgens auf dem Weg zur Bäckerei begleitet mich die Sonne und keine grauen Wolken! 
3. In unserer Strasse veranstalten die Kinder Nachmittags auf der mit Kreide aufgemalten Rennstrecke die ersten soooo  sehr vermissten (... ;-D )  "Bobbycar-Rennen"!
4. Der Springbrunnen inmitten unserer wunderschönen Stadt ist wieder aktiv, zur Freude aller Mütter mit kleinen Kindern!
5. Abends ist mehr und mehr los, die Menschen möchten nicht mehr zuhause sitzen "Bauer sucht Frau & Co" schauen!
6. Nachmittags sind die Cafés überfüllt, man findet kaum einem freien Platz in seinem Lieblings-Café, und dennoch sind die Menschen fröhlich und nett zueinander! :-)
7. Die Straßenränder sind schon überall mit hübschen, gelben Narzissen geschmückt und die Vorgärten werden ebenfalls Tag für Tag gepflegter!
8. Am Wochenende verfürhren uns die ersten Grillgerüche aus dem Nachbargarten und der Bierverkauf steigt erheblich an! ;-) 
9. Zur großen Freude der Männerwelt werden die Röcke und Tops wieder kürzer und enger, die jungen (und manchmal leider auch die nicht mehr so junge... ) Damen zeigen, was sie im Winter unter dicken Mäntel verstecken mussten.
10. Und zuletzt natürlich, sieht man es der Natur an, dass der Frühling jetzt das Sagen hat! Die Gänseblümchen sind schon in den Parks zu finden, die Hasen lassen es sich in der Sonne gutgehen, die esten Bärlauchblätter sind reif zum pflücken und die Schnecken haben den jungen Sauerampfer auch schon für sich entdeckt! :-)


Um ein bisschen Frische zu tanken, nach den langen Wintermonaten, bereitete ich einen leichten Salat vor: Aus frischen Sauerampferblättern mit einem leicht süßen Honig-Senf Dressing und dazu Tortilla-Würfel! Lecker!! :-)





Zutaten:
für die Tortilla:
3-4 gekochte Kartoffeln
2 große Eier (oder 3 kleinere)
3-4 getrockenete Tomaten
1 Zwiebel, kleingeschnitten
1 Knoblauchzeh
Salz, Pfeffer
getr. Majoran, Petr., Oregano
Schwarzkümmelsamen
Käse, gerieben
für das Dressing:
1 Tl Senf
2 El Honig
2 El Kräuteressig
1 El Zitronensaft
5 El Öl
Salz, Pfeffer, Petersilie
außerdem:
handvoll geröstete Sonnenblumenkerne

Zubereitung: 
Den Ofen auf 180 C° vorheizen. Die gekochten Kartoffeln pellen, in Würfel schneiden. Die Eier in einer Schüssel mit einem Schuss Milch verrühren und mit den restlichen Zutaten vermengen. Eine reckteckige Form mit Backpapier auskleiden und die Masse hineingießen. Mit Schwarzkümmel und Käse bestreuen und ca. 20 Minuten lang fertig backen. Wärhenddessen die Sauerampferblätter pflücken, waschen und trocken tupfen. Die Zutaten für das Dressing in einem Glas mixen. Wenn die Tortilla fertig ist, etwas abkühlen lassen und in Würfel schneiden. Salat mit dem Dressing und den gerösteten Kernen servieren, und alles draußen im Garten sitzend genießen! :-) 


Végre itt a tavasz! :-D
Sóskasaláta mézes-mustáros öntettel és tortillakockákkal

Ìme egy pár csalhatatlan jele annak, hogy a hosszú, hideg és szürke téli napok visszahívhatalanul a múlthoz tartoznak:

1.  Van egy német dal, amiben egy szimpatikus hölgy magas hangon énekli a " Jó Reggelt, jó reggelt, jó reggelt napsütés" kezdetü éneket! Nagy kedvencem, mert mindig jó kedvre deríti az ember leányát és napok óta ez az elsö, ami rögtön a felébredéskor eszembe jut! :-)
2. Reggelenként a közelünkben lévö pékhez a sötét, szürke felhök és kövér esöcseppek helyett a napsütés simogatja az arcomat!
3. Nagy-nagy örömömre a zsákutcánkban lakó gyerekek megint elöszedték a tél alatt elrejtett bobbycar kisautókat és a krétával felrajzolt versenypályán megint folyik a helyi "Formel-1" versenyzés! (Legalább annyira hiányoltam, mint egy púpot a hátam kellös középére...! ;-D )
4. Kisvárosunk kellös középen csordogáló szökökútja megint aktív és örvendeztet bennünket és a kisgyerekes anyukákat, akik megpróbálják csetlö-botló csemetéiket a víztöl távol tartani! :-)
5. Esténként nem üres már a város, az embereket nem lehet tovább a megannyi nyugati szomszédainktól lemásolt népbutító müsorokkal a négy fal között fogva tartani!
6. Délutánonként alig talál az ember a kedvenc kávézóban egy szabad helyet és mégis kedvesek és barátságosak az emberek egymáshoz!
7. Az utcák széle mindenhol vidáman integetö sárga nárciszokkal van díszitve és a házak elökertje is napról-napra ápoltabb lesz.
8. Hétvégenként a télen olyan nagyon hiányolt grill illata ( magyarok esetében a bogrács illata! :-D ) szállingózik csábítóan a szomszéd kertjéböl és a cégek nagy örömére a sörvétel is érezhetöen növekszik!
9. A férfiak elégedetten tapasztalják, hogy a fiatal lányok (és a már nem annyira fiatalok is ) egyre rövidebb szoknyákkal és topokkal mutatják meg mindazt, amit télen a vastag kabátok alatt rejtegettek! :-)
10. Ès végül, persze hogy a természeten lehet a leginkább észrevenni, hogy itt a tavasz! A parkok százszorszéppel díszített tavaszi ruhába bújtak, az elsö medvehagymalevelek készen állnak a konyhai bevetésre, a napsütés kicsalta a télen megszaporodott nyuszikat a rejtekhelyükröl és a csigák is magtalálták az épp kibújt friss sóska leveleket maguknak!


Még mielött a csigák túl szorgosak lennének, készítettem egy könnyü kis sóska salátát egy enyhén édes mézes-mustáros öntettel, hozzá pedig sütöben sült tortillával! Nagyon finom volt!!!!! :-)

Hozzávalók:
a tortillához:
3-4 fött krumpli
2 nagy tojás (vagy 3 kisebb)
3-4 szárított, olajban eltett paradicsom
1 hagyma, apróra vágva
1 fokhagyma, apróra vágva
só, bors
szárított majorána, oregánó, petrezselyem
fekete hagymamag
reszelt sajt 
az öntethez:
1 tk mustár
2 ek méz
2 ek füszerecet (a legjobb persze saját készítésü)
1 ek citromlé
5 ek olaj
só, bors, petrezselyem
ezenkívül:
egy maréknyi piritott napraforgómag (vagy valami más)

Elkészítés:
A sütöt elömelegítjük 180 C°-ra. A tojásokat kevés tejjel kissé felverjük, majd hozzáadjuk a hámozott, felkockázott krumplikat és a többi alapanyagot is. Egy sütöpapíros höálló négyszögletes formába öntjük a masszát, a hagymamaggal és a sajttal megszórva kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ezalatt a sóskát a kertben leszedjük, most nem kell a középsö szárát eltávolítani, mert még nagyon friss, zsenge. Megmossuk, megszárítjuk. Az öntethez valókat egy tiszta beföttes üvegben összerázzuk. Ha megsült a tortilla, hagyjuk kissé kihülni. Felkockázzuk és az öntettel leöntött, piritott magokkal megszórt sóska salátával tálaljuk, és a kertben a tavaszi napsütéssel együtt jó étvággyal fogyasztjuk! :-)

3 Kommentare:

  1. Das sieht sehr, sehr gut aus. Und toll frühlingshaft! Hier schmuddelts immer noch.. Südfrankreich halt ;)

    AntwortenLöschen
  2. Igazad van, mennyi jò dolgot hoz a tavasz!
    Tetszik a sòskasalàta ezzel a tortilla otlettel!
    Koszi hogy benèztèl hozzàm!
    Szia
    Anikò

    AntwortenLöschen
  3. Kedves Anikó!
    Örülök, hogy tetszik! Szeretek bejárni hozzád: gyönyörüszép képek fincsi receptekkel párosítva, és egy leheletnyi Olaszországgal megfüszerezve! :-) A helybeli képeidet különösen kedvelem!! :-)

    Üdv:Krisz!

    AntwortenLöschen