MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Dienstag, 29. November 2011

Mit Pflaumenmus gefüllte ungarische Kartoffeltaschen

Als Kind habe ich dieses Gericht geliebt, aber bis jetzt selber noch nie ausprobiert. Die Zubereitung ist eigentlich sehr einfach, nur das füllen ist ein wenig zeitintensiv. Die Arbeit lohnt sich trotzdem, denn das Ergebnis ist soooo lecker!! Aber bitte mit Vorsicht geniessen, weil die kleinen Taschen doch ganz schön mächtig sind!! :-)







Zutaten:
gekochte Pellkartoffeln
Mehl
1 Ei
Pflaumenmus
Wasser
1 Prise Salz
Semmelbrösel
Puderzucker

Zubereitung:
Semmelbrösel in einer beschichteten Pfanne anrösten. Nicht alleine lassen und die ganze Zeit rühren, sonst verbrennt es sehr schnell!! Zur Seite stellen. Die gekochten Kartoffeln einfach durch die Kartoffelpresse drücken, Ei dazugeben, und mit soviel Mehl vermischen, bis ein sehr gut formbarer Teig entsteht. Er sollte überhaupt nicht mehr kleben! Den Teig ausrollen und in Quadrate schneiden. In jedes Quadrat einen Teelöffel Pflaumenmus geben. Jetzt die Ecken zusammenfalten, so dass jedesmal einen Dreieck entsteht. Dann mit einer Gabel Muster reindrücken. So sehen sie nicht nur besonderes hübsch aus, sondern die Füllung läuft auch nicht aus! Wenn alle gefüllt sind, Wasser mit eine Prise Salz aufkochen, die Taschen ins Wasser gleiten lassen und ein paar Minuten köcheln. Sobald sie an die Oberfläche kommen, rausnehmen und etwas abtropfen lassen. In den Semmelbröseln schwenken und mit Puderzucker bestreuen! Sie schmecken heiß einfach unwiderstehlich, wenn das Mus in der Mitte noch flüssig ist, aber auch kalt sind sie nicht zu verachten! ;-)

Szilvalekváros derelye

Ti hogyan fordítanátok le azt az ételt németül?? Èn "szilvalekvárral töltött krumplis zsebek"-nek neveztem el. Mamám készítette télen ezt az ételt gyakran, és mi imádtuk a testvéreimmel. Fura módon mégsem jutottam eddig el odáig, hogy én álljak neki. Pedig milyen könnyen megvan, és milyen finom!! Oké, a töltése és a formázása kicsit idöigényes, de mindenképp megéri!! Az én legelsö kísérletem mindenesetre abbahagyhatatlanul finom lett!!! :-)

Hozzávalók:
héjában fött krumpli
liszt
1 tojás
víz és egy csipet só
szilvalekvár
zsemlemorzsa
porcukor

Elkészítés:
A morzsát folyamatos kevergetés mellett egy serpenyöben szárazon megpirítjuk, mert nagyon hamar odaég!! A fött, meghámozott krumplit áttörjük, a tojással és sok-sok liszttel addig gyúrjuk, amíg egy egynemü, jól kezelhetö tésztát kapunk. Tényleg sok lisztet vesz fel, de fontos, hogy nem szabad ragadnia!! Kinyújtjuk, és felvágjuk négyzetekre. Mindegyik közepére egy kevés (teáskanál) lekvárt teszünk. Ne töltsül túl sokat bele, mert úgyis csak kifolyik! Összehajtjuk a szemben lévö végeket, hogy háromszögeket kapjunk. Egy villával mintázzuk, így nem csak szép csinosak lesznek, hanem a tölteléknek is kevesebb esélye lesz a menekvésre!  A csipet sóval felfött vízbe csúsztatjuk öket és egy pár percig fözzük. Ha feljöttek a tetejére, akkor már vehetjük is ki öket. Pár percig lecsepegtetjük és a piritott morzsában óvatosan megrázogatjuk, hogy szépen befedje. Porcukorral tálaljuk! Szerintem melegen a legfinomabb, amikor a lekvár még forró a közepében, de hidegen is isteni! :-) 

Kommentare:

  1. Nagyon ügyes vagy!:) Szépek, gusztusosak lettek!:)

    AntwortenLöschen
  2. Köszönöm szépen kedves Roza, a dícséret mindig jól esik! :-)

    AntwortenLöschen
  3. Nagyon szép, és gusztusos valóban. Nagyon szeretem! :)))

    AntwortenLöschen