MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Donnerstag, 3. November 2011

Buttermilch-Mohn-Apfelkuchen

Ich bin jedes Mal schockiert, wenn ich sehe, dass man auf dem Herbst- oder Weichnachtsmarkt 3-4 Euro für ein Stück Mohnkuchen verlangt!! Natürlich muss man beachten, dass die Verkäufer selbst Kosten haben, wie z.B. Standgebühr, und sie möchten auch daran verdienen, trotzdem ist es nicht gerade billig!! Ich backe lieber zuhause!
Nach verschiedenen Varianten mit Pastinaken und ungarisch angehaucht mit Wallnüssen, jetzt Apfelkuchen mit Mohn! Schnell, umkompliziert und vor allem köstlich! :-D



Zutaten:
4 Äpfel
etwas Zitronensaft
125 g Butter
180 g Zucker
1 Prise Salz
3 Eier (mittlere Größe)
150 g Buttermilch
200 g Mehl
100 g Mohn, gemahlen
1 Zitrone, geriebene Schale und Saft
1 El Rosinen
etwas warme Milch (ca. 3-4 El)
3 TL Backpulver
2 El Rum oder Calvados

Zubereitung:
Äpfel schälen, entkernen, in Würfel schneiden und mit Zitronensaft vermischen. Zuerst die Rosinen in die Milch und dann beides zusammen mit dem Mohn mischen. Dann mit den restlichen Zutaten zusammen einen Teig rühren. In eine rechteckige Form Backpapier legen, und den Teig hineingeißen. Im vorgeheiztem Ofen bei 180 C° ca. 40 Minuten backen. (Stichprobe machen!) Abkühlen lassen und in beliebige Stücke schneiden. Wer möchte, kann den Kuchen mit Puderzucker bestreuen!
PS: Das Rezept funktioniert ebenfalls, wenn man statt Buttermilch Joghurt, oder Kefir nimmt. Die Anregung für das Rezept habe ich von hier

Ìrós mákos-almás sütemény

Mindig le vagyok döbbenve, ha az itteni nagyobb vásárokon egy nagyobbacska szelet mákos süti 3-4 Euroba, azaz 1000-1200 forintba kerül. Jó, jó, tudom én, hogy az eladónak, aki egész nap a pult mögött áll is vannak kiadásai (pl. fizetnie kell a helyért) és szeretné a saját maga hasznát megkeresni, de mégis!! Èn maradok inkább a saját sütésnél, az lényegesen olcsóbb és legalább ugyanolyan finom!!  Ezért a paszternákos és a nagyim diós  almás sütije után után most egy újabb gyors finomság íróval és mákkal!

Hozzávalók:
4 alma
kevés citromlé
125 g vaj
180 g cukor
csipet só
3 (kisebb) tojás
150 g író
200 g liszt
100 g darált mák
1 citrom, héja reszelve+leve is
1 ek mazsola
kevés meleg tej (kb. 3-4 ek)
3 tk sütöpor
2 ek rum vagy calvados

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magjázakat, felkockázzuk és citromlével meglocsoljuk. A mazsolát a meleg tejbe teszük, és a mákkal elkeverjük. Az összes hozzávalókból kikeverünk egy tésztát. Egy téglalap alakú formát sütöpapírral kibélelünk, a tésztát beleöntjük és elömelegített sütöben 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük. (Tüpróba!!) Hagyjuk kihülni, majd felszeleteljük. Aki pedig szeretné, az megszórja porcukorral is!
u.i.: Ìró helyett jó kefír vagy joghurt is. Az eredeti recept innen származik.

Kommentare:

  1. Szia!
    A 4Gyerek játékához ezt a sütit választottam !! Nagyon fincsi lett!! Jövök többször is hozzád!!!
    Örülök, hogy megismertem a blogod :-))

    AntwortenLöschen
  2. Kedves Ibcsi!
    De jó, úgy örülök neki, hogy megsütötted és hogy ízlett!!! :-D Remélem találsz majd nálam más neked való finomságokat is!
    Üdv:Krisz! :-)

    AntwortenLöschen
  3. Persze, már vannak receptek amiket mentettem! nagyon ízlett a családnak is, hát 1 nap alatt elfogyott :-)
    Ibcsi

    AntwortenLöschen