MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Samstag, 5. November 2011

Gebackenes Ofengemüse mit Sesam-Tahin

Mein Mann hat mir über dieses Rezept ein besonderes Kompliment gemacht. Früher hätte er sich nie vorstellen können, dass vegetarisches Essen sooooo lecker und abwechslungsreich sein kann. Was will man (Frau) mehr, als ein solches Lob??!! Hinzu kommt noch, dass wenn man das Gemüse am Vortag kocht, am nächsten Tag fast keine Arbeit mehr damit hat. Es ist so köstlich, dass ich mich jedesmal bremsen muss, um nicht zu viel davon zu essen!





Zutaten (2 Personen):
3 große Kartoffeln, gekocht vom Vortag
2 Süßkartoffeln, ebenfalls gekocht vom Vortag
2 gekochte Petersilienwurzel
2 gekochte Möhren
Öl, Salz, Pfeffer
Paprikapulver, Cayennepfeffer
getr. Oregano, Majoran, Basilikum
Feta
Sesamsamen
Für die Soße:
1 Avocado
Zitronensaft
1 El Sesamsamen
Sesamöl
1-2 Knoblauchzehe, gepresst
Paprikapulver, wenig Cayennepfeffer
Salz, Pfeffer

Zubereitung:
Ofen vorheizen auf 200 C°. Gekochtes Gemüse in etwas größere Spalten schneiden. Mit den Gewürzen und dem Öl mischen und im Ofen in ca. 30-40 Minuten knusprig backen.
Avocado pürieren und sofort den Zitronensaft dazugeben. Sesamsamen in einer Pfanne ohne Fett anrösten, abkühlen lassen und in einer Mühle feinmahlen (oder im Mörser zerstoßen). Mit Sesamöl zu einer geschmeidigen Paste verrühren und mit den restlichen Zutaten abschmecken. Wenn das Gemüse schön goldbraun gebacken ist, Ofen ausschalten und Feta grob darüber verteilen. Noch ein paar Minuten im Ofen lassen, bis der Käse geschmolzen ist und dann mit gerösteten Sesamsamen servieren! Köstlich, gesund und fleischlos!! :-)


Sült zöldség szezámos Tahinivel

Kedves férjuram azzal dícsért ennél a receptnél legutóbb, hogy ö soha nem hitte volna korábban, hogy vegetáriánus étkezés ilyen finom és ilyen változatos lehet!!! Kell ennél több??!! :-D Ehhez jön még hozzá, hogy ha elötte való napon a zöldséget megfözzük, akkor másnap szinte semmi munka nincs vele és annyira finom, hogy mindig nagy önmegtartóztatást jelent, nehogy betegre egyem  magam belöle!! 

Hozzávalók (2 személyre):
3 fött krumpli tegnapról
2 fött édeskrumpli
2 fött petrezselyemgyökér
2 fött sárgarépa
olaj, só, bors
Paprika, chili
szárított oregánó, bazsalikom, majoranna
feta sajt
pirított szezám
A szószhoz:
1 Avocado
citromlé
1 ek szezám
szezámolaj
1-2 fokhagyma
paprika, kevés chili
só, bors

Elkészítés:
A zöldséget nagyobb hasábkra vágjuk, összekeverjük a füszerekkel és az olajjal és elömelegített sütöben kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Az avokádót pürésítjük és azonnal citromlevet adunk hozzá. A szezámmagokat egy serpenyöben olaj nélkül megpirítjuk, hagyjuk kihülni és finomra daráljuk. (Egy keveset tegyünk félre.) Elkeverjük annyi szezámolajjal, hogy egy krémes paszta legyen belöle és a többi hozzávalóval ízesítjük. Ha a zöldség ropogósra sült, elzárjuk a sütöt, és a feta sajtot a tetejére szórjuk. Kicsit hagyjuk még a meleg sütöben, amíg szépen elolvad a sajt, majd pirított szezámmal meghintve tálaljuk! Mennyeien finom, egészséges és vega! :-)  

2 Kommentare:

  1. Nagyon kedvemre való ez az étel, zöldségek, avocado, chili mindig jöhet mindenféle mennyiségben. Nagyon jólis néz ki:)

    AntwortenLöschen
  2. Köszi Trollanyu, én is imádom az avokádot és az ilyen egszerüen nagyszerü zöldséges ételeket! :-)

    AntwortenLöschen