MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Dienstag, 4. Oktober 2011

Kürbis-Mini-Stollen mit Preiselbeeren

Wenn man eine Halloweenparty plant, dann sind diese kleinen Stollen ideal! Ganz besonders für Kinder, die keinen Kürbisgeschmack mögen, weil sie garnicht wirklich nach Kürbis schmecken!! Das Kürbismus macht die Stollen schön saftig und gibt ihnen eine herrliche Farbe! Aber Vorsicht, ganz frisch, noch lauwarm ist der Suchtfaktor sehr groß!!!  ;-D



Zutaten:
500 g Mehl
150 ml Apfelsaft
100 g Butter
1 Würfel frische Hefe
1 Prise Salz
250 g reines Kürbisfleisch
150 g Zucker
1 Handvoll getrocknete Preiselbeeren
1 Handvoll getrocknete Rosinen
1 Tl Zimt
1 Tl gemahlenen Ingwer
geriebene Schale einer Zitrone

Zubereitung:
Kürbis in Würfel schneiden und mit dem Apfelsaft weichkochen und pürieren. Die Hefe mit ein wenig lauwarmer Milch verrühren und kurz aufgehen lassen. In der Zeit, die restlichen Zutaten zum Kürbismus hinzugeben. Die Hefe jetzt ebenfalls dazugegeben und einen geschmeidigen Teig kneten. Eine Stunde aufgehen lassen, danach nochmals durchkneten und zu kleinen Stollen formen. Bei 180 C° ca. 20 Minuten backen. Die fertigen Stollen mit Butter bestreichen und mit Puderzucker bestreuen. Himmlisch!!!!!
Tipps:Wer mag, kann etwas gemahlenen Kardamom, oder eine Prise Lebkuchengewürz zum Teig geben! Geröstete Mandelstifte passen auch sehr gut in den Teig hinein! Darüber hinaus könnte man die getrockneten Zutaten vorher auch in Rum einweichen!

Mini tök-stollen áfonyával

A következö Halloweenparty már nincs messze, és ezeket a kis sütiket mintha csak a gyerekek apró kezeihez igazították volna. Ha pedig valaki nem szereti  a tök ízét, semmi baj, mert ezt úgysem lehet kiérezni! A tökpüré gyönyörüen világító narancsszínt kölcsönöz a sütiknek, és puha szaftossá teszi öket! Egy probléma van csak: langyosan nagyon nagy a függöségveszély!!! ;-D

Hozzávalók:
500 g liszt
150 ml almalé
100 g vaj
1 friss kocka élesztö
csipet só
250 g tök
150 g cukor
1 maréknyi aszalt mazsola
1 maréknyi aszalt áfonya
1 tk fahéj
1 tk gyömbérpor
1 citrom reszelt héja


Elkészítés:
A tököt felkockázzuk és az almalével puhára fözzük. Pürésítjük és hagyjuk kicsit kihülni.(El is készíthetjük elötte való nap.) Az élesztöt kevés langyos tejjel pár percig megfuttatjuk. Ezalatt a többi alapanyagot a tökpüréhez adjuk, majd mehet az élesztö is bele. Összegyúrjuk és egy óráig kelesztjük. Utána megint átgyúrjuk, és kicsi Stollen-eket formálunk belölük. 180 fokos elömelegített sütöben kb. 15 percig megsütjük. Még melegen megkenjük vajjal és vastagon beszórjuk porcukorral! Mennyei!!!!!!!
Tippek:Aki szeret, tehet egy kevés kardamomport, vagy mézeskalácsfüszert is a tésztába. Szárazon piritott mandulaforgács is jól illik a tésztába, és a száraz gyümölcsöket be is áztathatjuk elötte egy kevés rumba!

Kommentare:

  1. Nagyon finom lehet ez a süti, nagyo tetszik:) Most készülök én is egy sütőtökös süteményre, eddig még sosem használtam desszertekhez.

    AntwortenLöschen
  2. Szia Trollanyu! Szerintem a tök nagyon megy a sütikbe, én imádom!! A cukkínihoz hasonlóan nagyon finom puhává teszi még napok múlva is! Kíváncsian várom a te receptedet is! :-)
    Üdv:Krisz! :-)

    AntwortenLöschen