MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Mittwoch, 26. Oktober 2011

Steinpilz-Risotto mit gebackenem Kohl und Petersiliensoße

Ein absolut wunderbares Wintergericht!!


Zutaten (2 Personen):
Für die Soße:
1 Eigelb
1 Sardelle
50 ml Öl
1/2 Bund Petersilie
Pfeffer
1/2 Weißkohl
Öl
Für das Risotto:
100 g getrocknete Steinpilze
1 Schalotte
1 El Butter+1 El Öl
200 g Risottoreis
50 ml trockener Weißwein
0,5 dl Gemüsebrühe
50 g Butter
1 handvoll Parmesan

Zubereitung:
Für die Soße Eigelb und Sardelle miteinander pürieren. Öl ganz langsam, tropfenweise hinzugeben und währenddessen immer schön rühren. Wenn das ganze Öl aufgebraucht ist, und es aussieht wie eine schöne, cremige Soße, dann die gehackte Petersilie und den Pfeffer dazugeben.
Die trockenen Pilze in warmem Wasser 15 Minuten einweichen. Backofen auf 200 C° vorheizen. Vom Weißkohl die äußeren Blätter entfernen, danach den Strunk rausschneiden, halbieren und mit Öl einstreichen. Im Ofen ca. 35-40 Minuten backen, bis es schön braun und weich ist. 
Eingeweichte Pilze durch ein Sieb gießen, dabei die Flüssigkeit auffangen und durch einen Teefilter sieben. Den Gemüsefond aufkochen, und die ganze Zeit heiß halten. Die fein gehackte Schalotte in Butter hellgelb andünsten, Reis dazugeben und glasig dünsten. Den Wein zum Reis gießen und unter rühren einkochen lassen. Die kleingeschnittenen, eingeweichten Steinpilze und die klare Flüssigkeit dazugießen. Gemüsebrühe kellenweise zum Reis geben, immer wenn die Flüssigkeit vom Risotto vollständig aufgenommen ist. Nicht alleine lassen, immer schön rühren!! Am Ende Butter und Parmesan unterheben, dann abgedeckt ein paar Minuten ruhen lassen. In der Zeit die geputzten, frischen Steinpilze scharf anbraten, mit Salz, Pfeffer und Petersilie würzen. Das würzige Risotto zusammen mit dem gebackenem Kohl und der Petersiliesoße servieren!

Vargányás rizottó sült káposztával és petrezselymes szósszal

Egy tökéletes téli fogás!

Hozzávalók (2 személyre):
a szószhoz:
friss petrezselyem
1/2 fehér káposzta
olaj
a rizottóhoz:
100 g szárított vargánya
forró víz
1 mogyoróhagyma
1 ek vaj+1 ek olaj
200 g rizottórizs
50 ml száraz fehér bor
0,5 dl zöldséglé
50 g vaj
maréknyi reszelt parmezán
100 g friss vargányagomba 

Elkészítés:
A szószhoz a tojássárgát a szardellával simára mixeljük. Az olajat cseppenként, nagyon lassan adjuk hozzá, ezalatt folyamatosan keverjük. Ha az egész szépen besürüsödött, akkor a finomra vágott petrezselymet hozzáadjuk és ízesítjük.
A szárított gombát annyi forró vízzel leöntjük, hogy ellepje és 15 percre magára hagyjuk. A sütöt elömelegítjük 200 fokra. A káposzta külsö leveleit eltávolítjuk, félbevágjuk, a torzsáját kivágjuk. Olajjal bekenve kb. 35-40 percig puhára sütjük. A beáztatott gombát leszürjük, a vizet felfogjuk és ezt is átszürjük egy teafilteren keresztül. A zöldséglevet felmelegítjük és egész idö alatt melegen tartjuk. Az apróra vágott hagymát olajon közepes tüzön megsüt, de vigyázzunk ne kapjon színt! A rizst is hozzáadjuk, és 1 perc alatt kevergetve üvegesre párol. Ráönt a bort, és keverve beforral. A beáztatott, apróra vágott gombát és a leszürt áztatólevét hozzáöntjük, majd  ezután már csak  a forró zöldséglevet mindig egy-egy merökanállal hozzádogatom ha a rizs a folyadékot teljesen felszívta. Ne hagyjuk egyedül, mert könnyen leég!A végén a vajat és a sajtot beleforgatjuk és lefedve egy pár percig pihenni hagyjuk. A friss, megtisztított vargányát serpenyöben megsütjük, ízesítjük sóval, borssal és vágott petrezselyemmel.  Az aranybarnára sült káposztaszeleteket tálaljuk a petrezselymes szósszal és a csodásan illatozó rizottóval!! Mennyei! :-)  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen