MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Freitag, 20. Januar 2012

Ein Teig 50 Kekse: Teil II, Bier-Snacks

Ich liebe diesen Teig, weil man daraus für die Partygäste an einem Freitagabend ganz schnell was auf den Tisch zaubern kann. Statt süß, wie bei den  Kokos-Limetten Keksen, jetzt einmal mit Pesto und einmal mit süß-scharfer Thai-Soße! :-)








Zutaten für die Pesto-Taler:
200 g Mehl
75 g Zucker
1 Ei
1/4 Tl Salz
100 g kalte Butter
1-2 El Pesto

Zubereitung:
Aus den Zutaten einen Teig kneten und für mind. 1 Stunde in den Kühlschrank stellen (kann aber ruhig über Nacht im Kühlschrank bleiben, oder sogar 1-2 Tage). So kann man besser damit arbeiten. Zwischen zwei Folien ausrollen und Kekse austechen. Mit einem verquirlten Eigelb bestreichen, dann mit Meersalz und Sesam bestreuen. Im vorgeheiztem Ofen bei 180 C° ca. 10-12 Minuten goldbraun knusprig backen.
PS: Statt Sesam kann man sie auch mit Schwarzkümmel, geriebenem Käse, Kümmel oder mit Mohn bestreuen. 


Zutaten für die süß-scharfen Nusskekse:
200 g Mehl
75 g Zucker
1 Ei
1/4 Tl Salz
100 g kalte Butter
100 g gehackte Mandeln
5-6 El süß-scharfe Thai-Soße

Zubereitung:
Aus den Zutaten einen Teig kneten und für mind. 1 Stunde in den Kühlschrank stellen (kann aber ruhig über Nacht im Kühlschrank bleiben, oder sogar 1-2 Tage). So kann man besser damit arbeiten. Den Teig zwischen zwei Folie ausrollen und Kreise daraus stechen. Die grob gehackten Mandeln mit der Soße vermischen und auf den Keksen verteilen. Im vorgeheiztem Ofen bei 180 C° ca. 10-12 Minuten goldbraun fertig backen. 
PS: Natürlich kann man statt Mandeln zum Beispiel Cashewkerne, Erdnüsse oder Sonnenblumenkerne nehmen.


1 tészta 50 keksz azaz sörkorcsolyák


Imádom ezt a tésztát, mert a szokásos édes kekszek mellett ilyen kis gyors, egyszerü rágcsálnivalót lehet belöle pillanatok alatt a vendégek elé az asztalra helyezni. A kókuszos-lime kekszek után most pesztóval és édes-csípös mandulával! :-)

Hozzávalók  a pesztós tésztához:
200 g liszt
75 g cukor
1 tojás
1/4 tk só
100 hideg vaj
1-2 ek pesztó

Elkészítés:
Az alapanyagokból egy rugalmas tésztát készítünk, és mehet be a hütöbe legalább egy órára. Èn 2-3 szoros mennyiségü alaptésztát készítek, és ha nem úgy jön ki a lépés, akkor van, hogy 1-2 napot is pihen a hütöben.) Két fólia között kinyújtjuk és köröket szaggatunk belöle. Sütöpapírra tesszük, tojássárgájával megkenjük a tetejét és megszórjuk szezámmaggal. Elömelegített sütöben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. 
u.i.: Természetesen lehet szezám helyett minden más földi jót rászórni, legyen az köménymag, reszelt sajt vagy pl. fekete hagymamag.

Hozzávalók  az édes-csípös mandulás kekszekhez:
200 g liszt
75 g cukor
1 tojás
1/4 tk só
100 hideg vaj
100 g durvára vágott mandula
5-6 ek édes-csípös thai szósz

Elkészítés:
Az alapanyagokból egy rugalmas tésztát készítünk, és mehet be a hütöbe legalább egy órára. Èn 2-3szoros mennyiségü alaptésztát készítek, és ha nem úgy jön ki a lépés, akkor van, hogy 1-2 napot is pihen a hütöben.) Ahogy fent már írtam, kinyújtjuk a tésztát két fólia között, köröket szaggatunk ki belöle és sütöpapírra teszük öket. A mandulát a szósszal elkeverjük és elosztjuk a körök tetejére. Elömelegített sütöben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt szép ropogósra sütjük. :-)
u.i.: A mandulát lehet azzal helyettesíteni, ami csak a kamrában éppen akad, mint pl. kesudió, földimogyoró, napraforgómag. (Mindegyik nem pirított! ) Akinek nincs thai szósz a konyhában, az használjon erös pistát!

2 Kommentare:

  1. Hű, de klasszak! Már mentem is. A férjemnek tuti bejönne az a nagy korsó sör. :)

    AntwortenLöschen
  2. Köszi szépen Petra, küldöm fénypostán a férjednek a sört! ;-D

    AntwortenLöschen