Ich schicke das Rezept mit großer Freude an Franzi´s und Anna´s Winter Vegetarisch Kochevent!
Zutaten für 4 Personen:
für den Eintopf:
1 Zwiebel
1 El Ghee oder Schmalz
1/2 Weißkohl
1/2 Liter Tomatensaft
Salz, Pfeffer
Kümmel (wer es mag)
für die Frikadellen:
1 Zwiebel, feingeschnitten
2 Knoblauchzehe, gepresst
50 g gekochte, abgekühlte rote Linsen
100 g aufgetauten, zerbröselten Tofu
1/2 rote Chili, entkernt, gehackt
1 Ei
1 El Leinsamen
1 El Haferflocken
1 El Tomatenmark
1 Tl Senf
1 Tl Schwarzkümmelsamen
1 El Sambal Olek
1 El süß-scharfe Thaisoße
Salz, Pfeffer
Paprikapulver
Kümmel
getr. Petersilie, Majoran, Oregano
außerdem:
1 El Schmand
etwas Milch
Zubereitung:
Für die Frikadellen den Tofu so vorbereiten, wie ich es bei der Chili sin Carne beschrieben habe. Den krümmeligen Tofu mit den restlichen Zutaten vermischen. Die Masse 15 Minuten ruhen lassen und danach daraus Frikadellen formen. In ein wenig Öl von beiden Seiten goldbraun braten und auf Küchentüchern abtropfen lassen. Für den Eintopf den Strunk und die äußeren Blätter vom Kohl entfernen und in feine Streifen schneiden. Die Zwiebel halbieren und in Ringe schneiden, dann in Ghee oder Schmalz andünsten, Kohl dazugeben und ein paar Minuten mitdünsten. Mit Zucker bestreuen und 1-2 Minuten karamellisieren. Mit Tomatensaft ablöschen und weichkochen. Falls nötig ein wenig Wasser dazugeben, denn der Kohl sollte bedeckt sein. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Wer mag, kann es mit Chili etwas verschärfen. Schmand mit ganz wenig Milch cremiger rühren. Den Eintopf mit Schmand und gehackter Petersilie servieren! :-)
PS: Da Tofu an sich ja keinen Geschmack hat, sollte man ihn daher sehr-sehr großzügig und mutig würzen, nur so schmeckt es am Ende wirklich wie eine "echte" Frikadelle!
Paradicsomos káposztafőzelék vörös lencsés-tofus fasírttal
A paradicsomos káposztafözelék nagyon nagy kedvencem ám, mert nem csak nagyon kevés alapanyagból ilyen nagyon-nagyon finom étel kerekedik, hanem még egészséges is!! :-) A hagyományos fasírt helyett ajánlatos egyszer ezeket a lencsés-tofu fasírtokat kipróbálni, mert simán megállják a helyüket az asztalon! Még húsevök részére is! ;-)
Hozzávalók (4 személyre):
a káposztához:
1 hagyma
1 ek ghee vagy olaj
fél fej fehér káposzta
fél liter paradicsomlé
só, bors
köménymag, aki szereti
a fasírthoz:
1 hagyma, finomra vágva
2 fokhagyma, préselve
50 g fött vörös lencse, kihütve
100 g fagyasztott, felengedett tofu
1 tojás
1 ek lenmag, finomra darálva
1 ek zabpehely, darálva
1 tk mustár
1 ek sürített paradicsom
1 ek csípös Pista
1 ek thai édes-csípös szósz (ha van)
só, bors
1 tk feketekömény (fekete hagymamag)
petrezselyem
szárított majoranna, oregánó
a tálaláshoz:
tejfel
Elkészítés:
A fözelékhez a káposzta külsö leveleit eltávolítjuk és a fél fejet amennyire csak tudjuk, finomra vágjuk. A gheen a hagymát megpároljuk majd a káposztát hozzáadva pár percig tovább pároljuk. A cukorral megszórjuk és 1-2 percig karamellizáljuk. (Tudom, hogy ez nem így szokás, de én most így készítettem!) Felöntjük a paradicsomlével, és lefedve puhára fözzük. A füszerekkel ízesítjük. A fasírtokhoz a tofut elkészítjük úgy, ahogyan már a vegás Chili sin Carne -nál leírtam. A szétmorzsolt tofut a többi hozzávalóval összegyúrjuk és hagyjuk 15 percig pihenni. Ezalatt az idö alatt a lenmag megszívja magát és utána jobban formázható lesz. A masszából fasírtokat formázunk, kisütjük öket és hagyjuk papiron a zsírt lecsöpögni. Tálalásnál tejfelt és paprikás olajat csurgatunk a tetejére! :-)
u.i.: A Tofu magában teljesen semleges ízü, nagyon bátran és adakozóan füszerezzük, ha azt akarjuk, hogy a végén jó kis fasírt íze legyen! :-)
Das schaut toll aus Liebes, schickst du mir bitte noch eine Email für die Teilnahme? :-)
AntwortenLöschenWow, das ging ja schnell! Danke schön, mache ich sofort!! :-)
AntwortenLöschenSzia!
AntwortenLöschenAz általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked Inga blogja jutott.
őt itt találod: http://inga2010.blogspot.com/
Játék határideje Febr.20.
Sok sikert.