MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Montag, 31. Oktober 2011

Karamellisierte ungarische Kohl-Spätzle mit Speck

Ich finde die ungarische Küche vor allem deshalb genial, weil man aus wenigen, einfachen Zutaten so etwas leckeres zubereiten kann, wie zum Beispiel dieses Gericht. Leicht süßen Kohl-Spätzle mit knusprigen Speckbröseln und obendrauf etwas Schmand. Hmmm, lecker!!!



Mit diesem Rezept nehme ich an Earnys Wettbewerb teil. 


Zutaten:
1/2 Kopf frischer Weißkohl
1 El Salz
200 g Spätzle
10 Scheiben Frühstückspeck
2 El Zucker
Salz, Pfeffer
2 El Schmand+2 El Milch

Zubereitung:
Als erstes den Weißkohl von den äußeren Blättern befreien, Strunk rausschneiden und ganz fein raspeln. Gut mit Salz vermischen und 10 Minuten ziehen lassen. Danach kräftig ausdrücken und zur Seite stellen.
Während dieser 10 Minuten die Spätzle nach Packungsanleitung kochen. Speck in einer Pfanne auslassen, knusprig braten und rausnehmen. In diesem Öl den Zucker karamellisieren, Kohl hinzugeben und bei mittlerer Hitze langsam dünsten, bis er weich ist (ca. 10-15 Minuten). Mit Salz/Pfeffer würzen und mit den abgetropften Spätzle vermischen. Schmand mit Milch glattrühren. Den Schmand über die Kohl-Spätzle gießen, und mit dem zerbröselten knusprigen Speck bestreuen!

Káposztás tészta ropogósra sült szalonnamorzsával és tejfellel

Azért szeretem a gyerekkori, hazai ízeket, mert kevés alapanyagból, rövid idö alatt olyan finomságokat lehet elkészíteni, mint pl. ezt az ételt. Az igazi persze az lenne, ha saját készítésü tésztát adnánk hozzá, és másnap a spór lángján kicsit odakapatnánk egy régi serpenyöben!! De idö és spór hiányában így is nagyon finom!!

Hozzávalók 2 személyre:
1/2 fej fehér káposzta
1 ek só
200 g tészta
10 db. szalonnaszeletek
2 ek cukor
só, bors
2 ek tejfel

Elkészítés:
Elsöként a káposzta külsö leveleit eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk (én imádom a torzsáját nyersen rágicskálni!) és finomra legyaluljuk. A sóval alaposan elkeverjük és hagyjuk 10 percet állni. Kinyomkodjuk két kezünk munkájával és félre tesszük. Amíg a káposzta a sóval a sorsára várt, már meg is föztük a tésztát. A szalonnát egy serpenyöben szép ropogósra megsütjük, kivesszük. Ebben a visszamaradt zsírban a cukrot megkaramellizáljuk, majd a káposztát hozzáadjuk és közepes lángon idönként kevergetve kb. 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk és összekeverjük a lecsepegtetett tésztával. Tálalásnál megöntözzük tejfellel, és megszórjuk a szétmorzsolt szallonával.
Most öszintén, van ennél finomabb??!! Számomra nincs!! :-D

7 Kommentare:

  1. Ilyet még nem kóstoltam mégis ki merem mondani,hogy nincs ennél finomabb:) Csak magára dinsztelt káposztával készítettem tésztát,de ezt mindenképp megkóstolom így is : tejföllel és szalonnával.
    Örülök,hogy sikerül és látom a régebbi bejegyzéseknél is működik: Szuper!!

    AntwortenLöschen
  2. Aleda, meleg szívvel ajánlom, hogy próbáld ki, mert nagyon fini!!!
    Igen, müködik hibátlanul minden bejegyzésnél. Ilyen kis apróság, de én nagyon örülök neki!! Hála Neked! Köszike!!! :-D

    AntwortenLöschen
  3. Nagyon ínycsiklandozó így ránézésre!:) Azt hiszem, ezt is muszáj lesz kipróbálnom!:)

    AntwortenLöschen
  4. Próbáld ki Roza, nem fogod megbánni! Majd írj, hogy ízlett-e. :-)

    AntwortenLöschen
  5. Tolles Rezept 😊

    Vielen Dank!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Danke schön,es freut mich, dass es Dir geschmeckt hat! :-)

      Löschen