MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Montag, 10. Oktober 2011

Ungarischer Apfelkuchen, wie bei meiner Omi!

Es gibt zwei verschiedene Kuchen, die ich mit meiner Omi früher oft gebacken habe. Ich wollte aber beide haben, deshalb mischte ich diese und so erschuf ich einen neuen Kuchen! Falls in der Küche einmal zu viel Eiweiß zusammengekommen ist, dann muss dieser Kuchen her! Ein idealer Kuchen für den Herbst, mit Äpfeln und Wallnüssen. Und was den Geschmack angeht, meine Omi wäre stolz auf diese neue Kreation!!






Zutaten:
Für den Teig: 
300 g Mehl
150 g Butter
100 g Puderzucker
1 Ei
1 Pck. Backpulver
1 El Schmand
Saft von einer 1/2 Zitrone
Prise Salz
Außerdem:
2 Äpfel+Saft von einer 1/2 Zitrone
2 El Aprikosenmarmelade
1 El Calvados oder Rum
3 Eiweiß+ Prise Salz
1 handvoll gemahlene Wallnüsse

Zubereitung:
Aus den Zutaten einen Teig kneten, und für eine halbe Stunde kühl stellen. Äpfel schälen, in Scheiben schneiden und mit Zitronensaft beträufeln. Calvados und Marmelade mischen. 1/3 des Teiges zur Seite stellen, den Rest dünn ausrollen. Mit der Marmelade bestreichen und den Apfelscheiben belegen. Eiweiß mit einer Prise Salz steif schlagen, die gemahlenen Wallnüsse vorsichtig unterheben und auf die Äpfel draufgeben. Aus dem Restteig fingerdünne Streifen rollen, und den Kuchen damit dekorieren. Bei 180 C° ca. 15-20 Minuten backen. Abkühlen lassen und in mundgerechte Stücke schneiden.

Almáskalács

Kétféle süti volt az emlékezetemben, amit gyerekkorunkban nagyink sütött nekünk gyakran. Az egyik a rácsos süti, a másik a máglyarakás. Csak arra emlékeztem, hogy alma, dejó, baracklekvár volt benne, és a tetején egy könnyü hab megsütve. Mivel nem tudtam eldönteni, hogy melyiket süssem, és én mindent akartam, ezért összekombináltam a kettöt és ez lett a vegeredmény belöle! A fiúk nagyon dicsérték!!! :-)

Hozzávalók:
A tésztához:
300 g liszt
150 g vaj
100 g porcukor
1 tojás
1 ek tejfel
1 csomag sütöpor
egy fél citrom leve
csipet só
Ezenkívül:
2 nagyobb alma+citrom másik fele kifacsarva
2 ek baracklekvár
1 ek Calvados vagy rum
3  tojásfehérje+csipet só
1 maréknyi dió ledarálva

Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és beteszük a hütöbe félórára. Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük és citromlével locsoljuk, hogy ne barnuljanak be. A lekvárt és a Calvadost elkeverjük. A tészta 1/3-át félretesszük és a többit kinyújtjuk vékonyra. A lekvárral lekenjük és az almaszeletekkel beterítjük. A tojásfehérjét felverjük keményre, majd a darált diót óvatosan beleforgatjuk. Ezután rásimítjuk a habot az almákra. A maradék tésztából ujjnyi vastag csíkokat sodrunk, és ezekkel befedjük a tésztát. 180 C°-on 15-20 percig sütjük, hagyjuk kissé kihülni és szeletekre vágva tálaljuk!!

4 Kommentare:

  1. Csuda guszta a fotókon, és a recept is nagyon jól hangzik. Mentem is. :)))

    AntwortenLöschen
  2. Köszönöm kedves Petra, finom is! Remélem ízlik majd!! :-)

    AntwortenLöschen
  3. De jól néz ki!! A képek is nagyon szépek! :)

    AntwortenLöschen