MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Donnerstag, 22. Dezember 2011

"Verschenke" Knöpfe zu Weihnachten!

"Man wird nicht dick zwischen Weihnachten und Neujahr, sondern zwischen Neujahr und Weihnachten!"

Dieser Spruch gilt bei mir definitiv nicht, und aus diesem guten Grund wird diesem Jahr nur etwas nachgebacken, wenn irgendetwas mir besonderes gefällt, so wie diese hübschen kleinen Knöpfe von Küchengötter. Die sehen nicht nur originell aus, sondern der Teig ist auch unfassbar variabel. Z.B. mit Kirschsirup, oder mit Kakao. Auch nach Tagen schmecken sie immer noch unglaublich lecker und knusprig! Falls nach ein paar Tagen überhaupt noch etwas übrig ist...  ;-)




Zutaten:
geriebene Schale von einer Bio-Zitrone 
150 g weiche Butter 
75 g Puderzucker 
1 Eigelb 
Prise Salz 
225 g Mehl

Zubereitung:
Aus den Zutaten einen Teig kneten und in Folie eingepackt für eine Nacht in den Kühlschrank stellen. Am nächsten Tag den Teig zwischen zwei Folien ausrollen und Kreise ausstechen. Auf Backpapier tun und in deren Mitte einen anderen Kreis eindrücken, jedoch den Teig nicht ganz durchstechen!! Mit einer Gabel die Knopflöcher hineinstechen, und in vorgeheiztem Ofen bei 180 C° 10-12 Minuten lang backen.  
PS: Für den Kakaoteig einfach ein-zwei Teelöffel Kakaopulver unter den Teig mischen.

Ajándékozz gombot karácsonyra!

"Az ember nem karácsony és szilveszter között hízik meg, hanem szilveszter és karácsony között!" 

Ez az itt gyakori mondás rám nem érvényes, épp ellenkezöleg!! Ebböl az okból kifolyólag, ahogy már írtam, idén tényleg csak akkor sütök valamit, ha valami nagyon elnyerte tetszésemet, mint pl. ezek a helyes kis gombok!! Nemcsak küllemre tetszetösek, hanem a tésztájuk is sokféleképpen variálható, pl. megysziruppal rózsaszínre, vagy kakaóporral barnára, és még hetek után is abbahagyhatalanul ropogósak!! Persze csak ha olyan sokáig megmaradnak...  ;-D 


Hozzávalók:
1 bio citrom lereszelt héja
150 g puha vaj
75 g porcukor
1 tojássárgája
csipet só
225 g liszt


Elkészítés: 
A fenti alapanyagokból egy rugalmas tésztát gyúrunk és áttetszö fóliába becsomagolva legalább egy estére betesszük a hütö leghidegebb zugába! Másnap kinyújtjuk két fólia között és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Ezeket sütöpapírra tesszük, és egy másik formával egy kisebb kört nyomunk a közepébe, de a tésztát ne szakítsuk át teljesen!! Már csak villával a gomblyukakat szúrkáljuk bele és elömelegített sütöben 180 C°-on kb. 10-12 perc alatt megsütjük! 
u.i.: Èn eléggé megszenvedtem a tésztával, mert nagyon lágy volt!! Csak fólia között lehetett kinyújtani és nem volt könnyü vele dolgozni. DE... megérte, mert szerintem nagyon fini volt!!!! A kakaós tésztához egy-két teáskanál kakaóport gyúrunk hozzá.  

1 Kommentar: