MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Dienstag, 13. Dezember 2011

Gefüllte ungarische Kartoffelfladen, also " Kartoffel-lángos" (gespr. Langosch)

Dieses einfache Essen gab es oft in meiner Kindheit, weil man dafür nur zwei Zutaten braucht. Wir haben auf  die fertigen Fladen frischen Knoblauch gerieben, ordentlich Salz darüber gestreut und dann mit Schmalz bestrichen! Ein super einfaches Abendessen, das man im voraus fertig machen und je nach Lust und Laune füllen kann! Am besten schmecken sie zwar auf einem alten Sparherd gebraten, da aber wenige so einen alten Schatz in der Küche zur Verfügung haben, reicht eine beschichtete Pfanne ebenfalls aus. Der Teig ist übrigens der gleiche, wie bei den Pflaumentaschen.

Zutaten:
gekochte Pellkartoffeln
Mehl

Zubereitung:
Die gekochten Kartoffeln einfach durch die Kartoffelpresse drücken und mit soviel Mehl vermischen, bis ein sehr gut formbarer Teig entsteht. Er sollte überhaupt nicht mehr kleben! Aus dem Teig mehrere kleinere Bälle formen, diese dann ausrollen und in einer heißen Pfanne von beiden Seiten anbraten. Wenn die Oberfläche sich aufbläht, einfach wenden, und die andere Seite auch goldbraun braten. Ich habe sie mit Schmand bestrichen, mit Kochschinken, getr. Oregano, getrockneten Tomaten gefüllt und mit geriebenem Käse bestreut. Aufgerollt lassen sie sich einfacher essen!! Hmmmm, lecka!!!!!!! :-)


Töltött Krumplilángos
Gyerekként gyakran ettük ezt a remek ételt, mert csak két alapanyag szükségeltetik hozzá. Mi friss fokhagymával dörzsöltük be, jól megszórtuk sóval, és kacsazsírral megkentük!!!! Ma már ugyan megpróbál az ember leánya kicsit az egészségére jobban odafigyelni, de azért ez mégis egy egyszerü, és nagyszerü vacsora!! A legjobb benne, hogy elöre el lehet készíteni, és mindenféle földi jóval megtölteni, ki mit szeretne bele. A legfinomabb, ha egy régi spórtüzhelyen sül, de mivel nem sokak konyhájában lapul egy ilyen kincs, ezért egy teflonos serpenyö is megteszi! A tészta egyébként ugyanaz, mint a lekváros derelyénél, egész egyszerüen csak liszt és krumpli!  

Hozzávalók:
héjában fött krumpli
liszt

Elkészítés:
A fött, meghámozott krumplit áttörjük és sok-sok liszttel addig gyúrjuk, amíg egy egynemü, jól kezelhetö tésztát kapunk. Tényleg sok lisztet vesz fel, de fontos, hogy nem szabad ragadnia!! Több kisebb  gombócokat formázunk a tésztából, ezekt kinyújtjuk és egy jól felmelegített serpenyöben szárazon mindkét oldalukat megsütjük. Ha a teteje felfújódik, akkor kell megfordítani és a másik oldalát is készre sütni. Èn megkentem tejfellel, megtöltöttem sonkafelvágottal, szárított oregánóval, paradicsommal, és reszelt sajttal megszórva feltekertem. Nagyon finom!!!! :-)

2 Kommentare:

  1. Baromi jól néz ki:) Nen ettem még ilyen lepényszerű lángost, de nagyon tetszik. Először a kép alapján azt hittem túrós palacsinta:)

    AntwortenLöschen
  2. Örülök neki, ha tetszik Neked Trollanyu! :-) Azt hittem, hogy a krumplilángost minden magyar ismeri, de ezek szerint nem. Finom nagyon, én csak úgy minden nélkül is imádom!!

    AntwortenLöschen