Ich habe Avocado lange für einen geschmackloses, neutrales Obst gehalten, bis ich dieses Rezept ausprobiert habe!! Mango und Avocado harmonisieren hier wunderbar mit Limettensaft und roten Chili!!
Avocado hat zwar den meisten Fettgehalt von allen Obstarten, verfügt dafür aber über viele ungesättigte Fettsäuren, die das Cholesterin senken und sowohl den Kreislauf stärken, als auch das Herz!
Man kann die Früchte ruhig hart kaufen, denn sie reifen nach. Ganz schnell geht es, wenn man sie mit einer Banane in Zeitungspapier einwickelt!
Zutaten (2 Person):
1 reife Avocado
1/2 Mango
1 Limette
1 Schalotte
1/2 rote Chilischote
2 El brauner Zucker
2 El Obstessig (oder Weißweinessig)
1 El Wallnussöl
Salz, Pfeffer
150 g Naturreis
300 ml Gemüsebrühe
1 El Sesamöl
1 El schwarze Sesamsamen
Salz, Pfeffer
Curry, Cayennepfeffer
Paprikapulver
2 Fischfilets
Zitronensaft
Salz, Pfeffer
Mehl+Paprikapulver
1 El Sesamsamen
Zubereitung:
Als erstes den Salat zubereiten. Limette auspressen, mit dem Essig, Wallnussöl, Zucker, Salz und Pfeffer eine Vinaigrette rühren. (Ich nehme dafür immer ein kleines Marmaladenglas. Alles reingießen, Deckel drauf und ordentlich schütteln!) Mango und Avocado schälen, entkernen und beide in kleine Würfel schneiden. Mit der Vinaigrette schnell verrühren, damit die Avocado sich nicht verfärbt. Chili entkernen, fein hacken und mit der ebenso fein gehackten Schalotte vorsichtig unter den Salat rühren. Es schmeckt besser, wenn der Salat ein paar Stunden im Kühlschrank ziehen kann.
Reis nach der Quellmethode garkochen, wie ich es schon beim Kräuter-Hühnerragout beschrieben habe. Danach in einem Sieb kurz abtropfen lassen. Sesamöl erhitzen, schwarze Sesamsamen und den Reis mit den Gewürzen ein paar Minuten anbraten.
Fischfilets nach dem 3 S-System bearbeiten.
3 S heißt: säubern- die Filets erst unter fließendem kaltem Wasser abspülen und trockentupfen; säuern- mit etwas Zitronensaft beträufelt, und 10 Minuten zugedeckt ziehen lassen. Um den Fischgeruch zu binden und das Fleisch zu festigen, ist es nötig; zu salzen- Fisch erst direkt vor dem zubereiten salzen, weil Salz entzieht Gewebeflüssigkeit und das Fischfleisch wird trocken.)
Fischfilets erst in Mehl-Paprika- Mischung, danach in Sesamsamen wälzen, und in heißem Öl von beiden Seiten anbraten.
3 S heißt: säubern- die Filets erst unter fließendem kaltem Wasser abspülen und trockentupfen; säuern- mit etwas Zitronensaft beträufelt, und 10 Minuten zugedeckt ziehen lassen. Um den Fischgeruch zu binden und das Fleisch zu festigen, ist es nötig; zu salzen- Fisch erst direkt vor dem zubereiten salzen, weil Salz entzieht Gewebeflüssigkeit und das Fischfleisch wird trocken.)
Fischfilets erst in Mehl-Paprika- Mischung, danach in Sesamsamen wälzen, und in heißem Öl von beiden Seiten anbraten.
Szezám-halfilék mangó-avokádó salátával és sült füszeres rizzsel
(Elöször is tudom, hogy füszeres hosszú ü-vel kell írni, de nekem nincs se hosszú ü-m, se hosszú ö-m! Ezért nem is tudnék bolondot csak "örült"-et írni!! :-D )
Sokáig nem rajongtam az avokádóért, mert szerintem semmi íze nem volt. Aztán egyszer valahol olvastam ezt az egyszerü salireceptet, és onnantól új szerelem szövödött köztem és a zöld gyümölcs között! A férjemmel együtt fürödni tudnánk ebben a salátában, csak ne lenne avokádó olyan hízlaló... A rossz hír ugyanis az, hogy az avokádónak a legmagasabb a zsírtartalma az összes gyümölcs között. A jó hír azonban, hogy sok telítettlen zsírsavat tartalmaz, amit bátran ehetünk, mert ezek csökkentik a koleszterint, védik a szívet és a vérkeringést.
Mindkét gyümölcsöt meglehet nyugodtan érettlenül venni, mert elég ha banánnal együtt újságba csomagoljuk, és kb. 2 nap múlva szép puhák lesznek.
Ennyi duma után jöjjön a recept!
Hozzávalók (2 fö):
1 avokádó
1/2 mangó
1 lime
1/2 piros chili
1 magyoróhagyma
2 ek barna cukor
2 ek gyümölcsecet (vagy fehérborecet)
1 ek dióolaj
só, bors
150 g barna rizs
300 ml zöldséglé
1 ek szezámolaj
1 ek fekete szezámmag
só, bors
curry, cayennebors
paprika
2 halfilé
citromlé, só, bors
liszt+paprika
1 ek szezámmag
olaj
Elkészítés:
Elsöként a salátát készítjük el, mert jobb, ha pár órát a hütöben érik. A limeból, cukorból, ecetböl, olajból,sóból és borsból egy öntetet készítünk. (Èn ehhez mindent egy kicsi lekváros üvegben addig rázok, amíg szépen össze nem állt. ) A gyümölcsöket meghámozom, a magokat eltávolítom és kicsi kockákra vágom. Gyorsan összekeverem az öntettel, hogy az avokádó ne barnuljon be. A chilit kimagozom, a hagymával együtt apróra arítom és ezt is hozzá adom. Mehet a hütöbe!
A rizst dupla annyi zöldséglében megfözni, utána egy szitában kicsit hagyni lecsöpögni. Szezámolajat felforrósít, a fekete szezámot kicsit megpirít és mehet a rizs a füszerekkel bele. Mi jó füszeresen szeretjük, csak semmi spórólás!!
A megtisztított halfiléket citromlével locsol, kicsit állni hagy. Közvetlenül sütés elött szabad csak sózni, mert a só nedvességet von el, és a hal száraz lesz. Paprikás lisztben megforgatjuk, szezámmagban és forró olajon kisütjük és gyorsan tálaljuk!
curry, cayennebors
paprika
2 halfilé
citromlé, só, bors
liszt+paprika
1 ek szezámmag
olaj
Elkészítés:
Elsöként a salátát készítjük el, mert jobb, ha pár órát a hütöben érik. A limeból, cukorból, ecetböl, olajból,sóból és borsból egy öntetet készítünk. (Èn ehhez mindent egy kicsi lekváros üvegben addig rázok, amíg szépen össze nem állt. ) A gyümölcsöket meghámozom, a magokat eltávolítom és kicsi kockákra vágom. Gyorsan összekeverem az öntettel, hogy az avokádó ne barnuljon be. A chilit kimagozom, a hagymával együtt apróra arítom és ezt is hozzá adom. Mehet a hütöbe!
A rizst dupla annyi zöldséglében megfözni, utána egy szitában kicsit hagyni lecsöpögni. Szezámolajat felforrósít, a fekete szezámot kicsit megpirít és mehet a rizs a füszerekkel bele. Mi jó füszeresen szeretjük, csak semmi spórólás!!
A megtisztított halfiléket citromlével locsol, kicsit állni hagy. Közvetlenül sütés elött szabad csak sózni, mert a só nedvességet von el, és a hal száraz lesz. Paprikás lisztben megforgatjuk, szezámmagban és forró olajon kisütjük és gyorsan tálaljuk!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen