MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Mittwoch, 18. Mai 2011

Vega-Spaghetthi mit Rote-Linsen Ragout

Ich war zwölf Jahre lang Vegetarierin. Seitdem ich mit meinem Mann zusammen bin, esse ich wieder Fleisch. Zum Glück muss er es nicht jeden Tag haben, dashalb gibt es bei uns oft was vegetarisches. :-)
Rote Linsen müssen nicht eingeweicht werden und sind schneller gar als andere, weil sie bereits geschält sind. Sie sind reich an Eiweiß und Kohlenhydraten, haben aber wenig Fett. Außerdem haben sie einen hohen Anteil an Vitamin-B, was sich positiv auf  Nerven und Gehirnzellen auswirkt. Durch ihren hohen Ballaststoffanteil sind die kleinen Linsen vor allem auch sehr sättigend. 
Das Rezept habe ich übrigens hier gefunden. 
Zutaten: 
1 El Ghee 
1 Zwiebel
1-2 Knoblauchzehen
2 Möhren
1 Selleriestange 
200 g rote Linsen
1 El Tomatenmark
4 getr. Tomaten in Öl eingelegt
2,5 dl passierte Dosentomaten
Salz, Pfeffer, Chili getr.
Oregano, Petersilie,
Thymian, Basilikum
2,5 dl Gemüsebrühe
200 g Spaghetti
Wasser + Salz zum kochen


Zubereitung: 
Ghee erhitzen, klein geschnittene Zwiebel und Knoblauch andünsten. Ebenso daß in kleine Würfel geschnittene Gemüse und die getrockneten Tomaten ein paar Minuten mitdünsten. Danach Linsen und Tomatenmark dazugeben. Mit der Gemüsebrühe und den passierten Tomaten aufgießen den Gewürzen und Kräutern abschmecken. In ca. 20 Minuten fertig kochen. Alles pürieren. Man sollte mit den Gewürzen und Kräutern nicht zu sparsam sein. Lieber getrocknete Kräuter verwenden, da sie im Geschmack eindeutig intensiver sind. Mit geriebenem Parmesan und einem Glas Vino Tinto servieren!    

Vegás spagetti vörös lencsés raguval

12 évig étkeztem vegetáriánus módon,  aztán amióta férjhez mentem, megváltozott a dolog. Megint eszek ugyan húst, de szerencsére nem kell mindennap húst hússal ennie a férjemnek! :-) A vörös lencse nagy kedvencem, mert nem kell beáztatni, gyorsan megfö és a nagyon egészséges ám! Sok fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak, de csak kevés zsírt. Ezenkívül magas a Vitamin B tartalmuk, ami az idegek és az idegsejtek müködésére van pozitív hatással. A magas rosttartalmuknak köszönhetöen segítik az emésztést és sokáig jóllakatják az embert! ;-) 


Hozzávalók:
1 ek ghee vagy olaj
1 hagyma
1-2 fokhagyma
1 sárgarépa
1 zellerszál
200 g vörös lencse
1 ek sürített paradicsom
4 olajban eltett szárított paradicsom
2,5 dl paradicsomszósz
só, bors, száritott chili
száritott füszerek ízlés szerint (oregánó, petrezs. kakkukfü, bazsalikom)
2,5 dl zöldséglé
200 g spagetti
víz és só a fözéshez  


Elkészítés:
A zöldségeket kicsi kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a szárított paradicsomot. A többi zöldséget és a lencsét is egy pár percig pirítjuk. A sürített paradicsomot is belekeverve pár percig közepes lángon pirítjuk, mert akkor lesz jó aromás! :-) A zöldséglével és a paradicsomlével felöntjük és fedö alatt puhára fözzük. A szárított füszerekkel ízesítjük. Ha megfött, pürésítjük és még egyszer a  füszerekkel ízlés szerint kiegészítjük. Ne legyünk spórolosak, mert sok füszert elbír a lencse!! Amíg a lencse fö, meegfözzük a tésztát is, majd a végén reszelt parmezán sajttal és egy pohár vörös borral tálaljuk, és jó étvággyal fogyasztjuk! :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen